Fysica, elektromagnetisme, spoel, vraag bij oefening

Kurt Verdoodt stelde deze vraag op 10 februari 2024 om 20:01.

 Hallo!

Ik heb een vraag bij de oefening getoond in volgende screenshot:


Ik twijfel namelijk aan de getoonde oplossing, want:

1)     Ik ga uit van een evenwichtssituatie waarbij enkel in spoel A een gelijkstroom van 5,0A vloeit. Het magnetisch veld is dus constant, en dus is er geen sprake van een geinduceerde stroom in spoel B. Dan wordt het veld enkel opgewekt door spoel A, en is het veld B in spoel B gewoon ook dezelfde als in A (gezien de ijzeren kern), en is de flux ook gelijk daar ze dezelfde “doorsnede” hebben.

2)     Ofwel wordt bedoeld dat er ook een stroom vloeit in spoel B, wat de tekening ook aanduidt, en draagt spoel B dus bij aan het resulterend veld. Maar de oplossing suggereeert dat enkel A het veld opwekt.

Mis ik hier iets?

3)     Iemand die meer details kan geven hoe je tot de formule Phi=N.B.A.cos(alfa) komt?

Alvast bedankt!

Vriendelijke groeten,

Kurt

Reacties

Jaap op 10 februari 2024 om 20:34
Dag Kurt,
Gelet op de afgebeelde oplossing moeten we aannemen dat spoel B stroomloos is,
ofschoon de gele punten en kruisen in beide spoelen anders suggereert.

Een enkele winding van spoel B omvat een flux B·A met B is de door spoel A opgewekte magnetische inductie en A is het oppervlak van de winding van spoel B.
We vermenigvuldigen met cos α waarbij α de hoek is tussen de vectoren $\vec{B}$ en $\vec{A}$. De vector $\vec{A}$ is gericht loodrecht op het vlak van de winding. In dit geval is α=0 en zouden we de cosinus achterwege mogen laten. De cosinus moet erbij in het geval dat $\vec{B}$ schuin op het vlak van de winding staat.
De door de gehele spoel B omvatte flux is N maal de flux in een winding.

Kanttekening bij de afgebeelde oplossing: sinds de herziening van het Système International is de magnetische permeabiliteit van het vacuüm μ0 niet meer exact 4·π·10–7 met eenheid; de gemeten waarde verschil hiervan zeer weinig.
Groet, Jaap
Kurt Verdoodt op 10 februari 2024 om 23:40

Dag Jaap,
bedankt voor je uitleg. Je zin "De door de gehele spoel B omvatte flux is N maal de flux in een winding." heeft me doen beseffen dat ik de vraag verkeerd geinterpreteerd heb.

"Hoe groot is de flux in spoel B" moet je dus lezen als "hoe groot is de flux die door (alle windingen van) de spoel 'ervaren' wordt", zoals in wat het totale effect van de flux zou zijn mocht er bv een inductie optreden, eerder dan "Wat is de flux in (de ijzerenkern in) spoel B", zoals in wat het 'aantal veldlijnen' in een dwarsdoorsnede van de kern is.
Vriendelijke groeten,
Kurt

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)