satellieten in lagrange punten
Lynn stelde deze vraag op 01 februari 2024 om 00:10. Hoi,
op de lijn Zon......Aarde.... liggen Lagrange-punten op de rij Zon-L1-Aarde-L2
L1 ligt tussen de Zon en de Aarde. De Aarde is tussen L1 en L2.
Lijkt me geniaal om een ruimte satelliet in L1 te hangen. Die kan kosmische straling detecteren die van de Zon naar de Aarde komt. Stuurt alarm naar de Aarde zodat we op tijd weten dat er een uitbarsting aan komt. Kan toch ?
Ook handig om een infra rood satelliet in L2 te zetten. Dan blijft de telescoop in de schaduw van de Aarde koud. dat moet want met warme telescoop kan je IR niet goed zien
Waarom hangen ze zulke satellieten niet in L1 en L2?
Bedankt voor uw antwoord
Lynn
Reacties
Ja, maar aangezien waarschuwingen maximaal met de snelheid van het licht gaan, zal op moment dat de satelliet wat detecteert, er 1-2 seconden overheen gaan om de aarde te waarschuwen terwijl de zonnedeeltjes, langzamer dan het licht maar ook heel snel, misschien al 10 minuten-een uur later arriveren. Je bent gewaarschuwd door de satelliet, maar veel tijd is er niet.
Vaak zien waarnemers op aarde ook veranderingen in de zon (8 minuten nadat ze gebeurt zijn zien we het pas en diezelfde 8 minuten nadat de deeltjes richting aarde vertrokken en daar misschien nog een paar uur over doen) ook zodat satellietwaarneming niet altijd veel toegevoegde waarde hebben en veel later reageren dan waarnemingen van de zon.
Satellietwaarnemingen van de zon (en resultaten richting aarde) kunnen wel informatie doorgeven - vooral informatie uit straling die niet door de dampkring heen komt. Die kunnen in een Lagrange punt "hangen" maar ook gewoon om de aarde draaien zonder zicht op de zon te verliezen.
>Dan blijft de telescoop in de schaduw van de Aarde koud
Maar in de schaduw van de aarde zie je zon dus niet.
Een velletje papier tussen satelliet en zon houdt de IR straling ook al tegen (probeer maar eens bij een brandende open haard). Een sensor hoeft niet per se koud te zijn om straling te meten al zul je moeten corrigeren voor de straling die het zelf uitzendt bij opwarming.
L2 ik bedoel niet IR waarneming van de Zon maar IR van andere dingen in de kosmos. bijv door stofwolken heen kijken naar sterren die daar in geboren worden. high tech IR telescoop moet echt heel erg koud zijn. maar een paar graden boven absolute nulpunt. ze koelen met helium
Waarom zetten ze IR telescoop niet in L2 dan?
Lynn
dag Lynn,
Goed bedacht, maar je was niet de eerste. Je geniale satelliet is/was daar al hoor:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lagrangepunt#Lagrangepunt_L1
In de alinea daaronder lees je wat we al in L2 doen. Ook al niet mis. Daar is het zelfs hartstikke druk.
Groet, Jan