materiaal van blokje achterhalen

Marvin stelde deze vraag op 28 januari 2024 om 14:49.

Ik krijg binnenkort een praktische opdracht. Voor deze opdracht krijgen wij de volgende materialen tot onze beschikking:

weegschaal
joulemeter
voltmeter
amperemeter
bekerglas met 100 mL water
thermometer
gasbrander
BiNaS

Wij moeten een manier bedenken om te achterhalen van welk materiaal een blokje dat wij krijgen gemaakt is door middel van formules, deze materialen en de informatie uit BiNaS het materiaal te achterhalen. Het blokje zal een onregelmatige vorm hebben en kan ook hol zijn, dus het berekenen van de dichtheid zal lastig zijn.

Zowel mijn groepsgenoot als ik hebben nogal moeite met het bedenken van een manier om dit uit te vinden. Op welke manier zouden wij deze materialen kunnen gebruiken om het materiaal van het blokje te bepalen?

Reacties

Theo de Klerk op 28 januari 2024 om 15:21
De eigenschappen van een blokje van bepaald materiaal zijn voor elk materiaal meestal uniek:
- uitzetting a.g.v. verwarming
- gewicht van een bepaald volume 
- elektrische weerstand/geleidbaarheid
- warmte-geleiding

Voor volume metingen kun je het blokje onderdompelen en zien hoeveel het water daardoor stijgt. Er wordt net zoveel water opzij (en omhoog) geduwd dat het volume toeneemt met het volume van het blokje (aangenomen dat water niet in het blokje dringt zoals bij een spons).

Voor verwarming kun je bepalen hoeveel energie in een bakje water wordt gestoken (opwarmen via iets als een verwarmingsspiraal of door een gasvlam eronder), hoeveel het water opwarmt en (in evenwichtssituatie) hoeveel het blokje dan is opgewarmd. Wel moet je rekening houden met het rendement van spiraal of vlam: veel energie zal niet in het water terechtkomen en die hoeveelheid mag niet worden meegeteld in je bepalingen.
Jan van de Velde op 28 januari 2024 om 21:09

Marvin

..//..
 en de informatie uit BiNaS het materiaal te achterhalen. Het blokje zal een onregelmatige vorm hebben en kan ook hol zijn, dus het berekenen van de dichtheid zal lastig zijn.

Denk dan ook even andersom: 

- dan zoek je in BINAS de tabellen met stofeigenschappen van vaste stoffen (dus ook die van metalen en legeringen) 
- dan kijk je welke stofeigenschappen daar van al die stoffen gegeven zijn
- dan bedenk je aan de hand van dat setje gereedschappen dat je hebt of en zo ja hoe je van jouw voorwerp je die stofeigenschappen zou kunnen meten . 

hoe meer eigenschappen je kunt meten en hoe nauwkeuriger , hoe zekerder je van je keus bent.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)