Digitale schakeling
cindy stelde deze vraag op 23 januari 2024 om 16:46.Wie o wie kan ons helpen bij deze opdracht.
Opdracht D: De garagedeur (niveau ***) Met dank aan J. van Peski, Haagse Hogeschool
Je gaat een schakeling maken waarmee een automatische garagedeur wordt bestuurd. De garage kent meerdere inputsensoren waarmee verschillende zaken kunnen worden gedetecteerd:
- Een sensor die aangeeft dat de garagedeur helemaal open is.
- Een sensor die aangeeft dat de garagedeur helemaal dicht is.
- Een bedieningspaneel in de garage met daarop:
o een knop om de garagedeur te openen;
o een knop om de garagedeur te sluiten;
o een knop om de garagedeur te stoppen tijdens het openen of sluiten.
In de oprit van de garagedeur bevindingen zich twee lussen achter elkaar waarmee wordt gedetecteerd of er een auto rijdt. Door twee lussen te gebruiken is het mogelijk om de richting van de auto te detecteren.
De output van de schakeling is het aansturen van de motor voor het openen dan wel sluiten van de deur. Het moet dus bestaan uit twee signalen, die nooit tegelijk aan mogen zijn. Het ene signaal is om de deur te openen, het andere om de deur te sluiten.
Wanneer een auto via de oprit richting de garage rijdt, dan dient de garagedeur te openen, wanneer de auto vanuit de garage wegrijdt, dan dient de deur te sluiten. De deur kan handmatig met het bedieningspaneel worden bediend.
Als de deur in beweging is kan de richting van de deur niet worden veranderd. De deur moet eerst helemaal dicht, of helemaal open, voordat deze weer open dan wel dicht kan. Wel kan eerst op de stopknop van het bedieningspaneel worden gedrukt om dan weer de deur dicht of open te doen.
De deur moet stoppen wanneer de deur helemaal open of helemaal dicht is.
Let op!
Als de auto de oprit oprijdt richting garage dan zal op een bepaald moment sensor A de auto detecteren en sensor B nog niet. Je weet nu dat de auto naar de garage toe rijdt. Echter, als de auto uit de garage wegrijdt en de sensoren vrijwel gepasseerd is dan doet zich ook deze situatie voor (sensor A detecteert de auto, sensor B niet). Maar nu mag natuurlijk de deur niet gaan openen!
Een soortgelijke situatie doet zich voor als de auto de garage inrijdt (sensor B detecteert de auto, sensor A niet). Dit is gelijk aan de situatie dat de auto net de garage uitrijdt.
Je kunt dit oplossen door onder meer gebruik te maken van één of meerdere geheugencellen. Het is misschien even puzzelen, maar daar kom je vast wel uit!
De volgende componenten uit bijlage A kunnen van pas komen:
- de geheugencel
Reacties
Daarna moet je allerlei afwegingen laten maken (gaat een signaal door/ juist niet) via schakeling delen als EN, OF, XOR poorten of vergelijkingen (comparator). En moet je een uitkomst soms onthouden (geheugencel) voor vervolgstappen.
Dat is eventjes puzzelen. Begin gewoon simpel. Ontwerp een schakeling die 1 conditie uitvoert. En breid daarna uit met nog een conditie, net zolang tot alles er is.
Dus wat heb je zelf al verzonnen (buiten het inscannen van de opgave)?

dag Cindy,
1) op een of andere manier moet je wel even laten weten welke drukschakelaar welke "sensor" moet voorstellen, anders is straks niet meer uit te zoeken hoe je schakeling bediend moet worden en wat bijvoorbeeld dat ledje moet voorstellen.
2) volgens mij ben je wat te snel aan het gaan, soort van willen rennen voor je kunt kruipen. Je begrijpt bijvoorbeeld blijkbaar niet hoe een geheugencel werkt. Ik zie namelijk dat je één en dezelfde drukschakelaar aansluit op zowel de signaalingang van de geheugencel als op de reset ervan. Bouw dat stukje eens apart, en je zult zien dat dat ledje dan nooit meer uit gaat.
Eén drukschakelaar aan een OF-poort hangen is ook zinloos: een of-poort geeft al een 1-uitvoer als één van de twee of beide ingangen 1 is. Jij maakt ze alletwee 1, uitvoer is dus altijd gelijk aan de uitvoer van de drukschakelaar en kun je dus net zo goed die OF-poort weg laten, bouw deze maar eens na:
een ledje via de of-poort zoals jij, eentje rechtstreeks: geen verschil in resultaat.
Stap 0) is eigenlijk oefenen met alle onderdelen, losse, kleine oefeningetjes specifiek gericht op het gebruik van een onderdeel (bijv. zo'n geheugencel), begrijpen hoe dat werkt. Die stap lijk je totaal te hebben overgeslagen. Maar dat is onder andere wat ik in een eerdere discussie bedoelde met: ik hoop dat er toch wel de nodige instructie is geweest. Zonder dat kun je beter ophouden, echt totaal zonde van je tijd.
3) Dit soort dingen moet je stap voor stap doen. zoals Theo ook zegt:
Theo de Klerk
Begin gewoon simpel. Ontwerp een schakeling die 1 conditie uitvoert. En breid daarna uit met nog een conditie, net zolang tot alles er is.
stap 1 van een opdracht als hierboven is een stukje eruit halen en dat werkend zien te krijgen, en dat zou hier bijvoorbeeld kunnen zijn:
cindy
In de oprit van de garagedeur bevindingen zich twee lussen achter elkaar waarmee wordt gedetecteerd of er een auto rijdt. Door twee lussen te gebruiken is het mogelijk om de richting van de auto te detecteren.
dat zijn dus voor elke lus een drukschakelaar als invoer, en dan twee uitvoeren, namelijk "deur openen" en "deur sluiten". Dat kunnen voorlopig symbolisch LEDjes zijn, in het echt zou dat een relais worden dat de motor van zo'n garagedeur bekrachtigt.
stap 1a) daartussen moet je dan een schakeling zien te bedenken die, als eerst lus 1 wordt geactiveerd en daarna lus 2 , en signaal maakt om de deur open te sturen.
lukt dat dan:
stap 1b) uitbreiden met een schakeling die met diezelfde schakelaars een signaal maakt om de deur te sluiten als je eerst schakelaar (lus) 2 indrukt en daarna schakelaar 1.
Stap 2) als je dat eenmaal werkend heb (TESTEN!! ) ga je op zoek naar een volgende voorwaarde om aan dat stuk vast te knopen,
Stap 3) enz etc usw
Groet, Jan
Naschrift: Ik heb zomaar het gevoel dat *** betekent dat dit een oefening is in de categorie "voor de toppertjes onder ons" . Dit is in géén geval iets voor iemand die nog niet weet wat een OF-poort is. Ergens in het proces lijkt er iets heel erg fout te gaan: of je hebt een berg instructie gemist, of hier is een collega van me op hol aan het slaan.