waterdruk

Hans stelde deze vraag op 23 januari 2024 om 08:55.

i.v.m. grondwater in kruipruimte vraag ik mij af wat de grondwaterdruk is. Is dit te verwaarlozen, of toch een factor va belang?

Reacties

Theo de Klerk op 23 januari 2024 om 15:22
De grondwaterdruk is de druk van alles wat op het grondwater drukt. Dat is vooral de atmosfeer (1 atm ≈ 1 Bar = 105 Pa) (maar die druk gelijkelijk op alles op de grond) en een beetje de grond boven het grondwater. Maar de grond werkt ook een beetje als spons (water tussen de aardekorrels) waardoor het water die grondlaag niet echt ervaart (zoals je in een mijnschacht ook niet de druk van de aardlagen voelt: de wanden voelen dit.
Eerder zal het "waterbed-effect" van belang zijn: een hogere druk op een plek (bebouwing bijv) zal het water doen uitwijken naar lagere druk (1 atm) waardoor elders de waterstand hoger wordt (natter weiland of door een poreuze vloer heen die dan nat wordt).
Als die hogere druk er al (jaren) is dan zal de grond door indrukking compacter zijn, minder spons zijn en het water elders heen moeten. Als het niet opzij kan dan zal het omhoog komen. Als bij een U-vormige slang gevuld met water. Duw aan een kant met je vinger het water naar beneden, dan stijgt het aan de andere kant.
Jan van de Velde op 23 januari 2024 om 16:13

Hans

i.v.m. grondwater in kruipruimte vraag ik mij af wat de grondwaterdruk is. Is dit te verwaarlozen, of toch een factor va belang?

 Dag Hans,

ik snap de bedoeling van je vraag niet. Water loopt van hoog naar laag, en als de bodem van je kruipruimte lager is dan de grondwaterstand direct rond je huis dan komt die kruipruimte blank te staan. Net als dat je buiten een put graaft tot in het grondwaterniveau, daar komt ook water op de bodem te staan. 

We hebben een heel natte periode achter de rug in noord-west Europa, dus overal hoge grondwaterstanden, en dus meer natte kelders, kruipruimtes enz dan we gewend zijn. 

Wat versta jij in dit verband onder "waterdruk"? 

Groet, Jan 

Hans op 26 januari 2024 om 13:42
Beste Jan,
De kruipruimte heeft een cementlaag op schoon zand. Op een of andere manier komt het water daar doorheen. Kan grondwater de cementlaag omhoogduwen / hier en daar doorbreken?
Groet, Hans
Theo de Klerk op 26 januari 2024 om 17:52
Dat kan. Op niveau van de keldervloer zal het water een druk hebben alle kanten op - ondermeer naar beneden en boven (W). Bij het huis is er geen even grote tegendruk (K) omdat de muren het water weerstaan (of niet - dan lekken ze door indien poreus of storten in/breken indien ondoordringbaar). 

Alleen als de vloer en wanden van de kelder de waterdruk effectief weten te weerstaan (en dat betekent geen poreuze vloer of wanden) dan blijft de kelder droog - anders lekt water binnen onder druk van het water in de grond die niet voldoende door de kelderconstructie wordt tegengewerkt.
Een droog huis is te vergelijken met een gestrande boot die wel een waterdichte wand heeft.
Jan van de Velde op 26 januari 2024 om 18:29

Hans

De kruipruimte heeft een cementlaag op schoon zand. 

 dat zegt weinig over de waterdichtheid. Maar ja, indien niet werkelijk 100% waterdicht zal daar water doorsijpelen. Alles wat daarvoor nodig is dat het grondwater rond je huis hoger staat dan de vloer van die ruimte.

NB, als het erin sijpelt zal het er trouwens slecht weer uit sijpelen. 

Op zich zijn vochtige of zelfs natte kruipruimtes in deze Lage Landen eerder regel dan uitzondering. Wat vormt in jouw geval het probleem van dat water? 

Groet, Jan

Hans op 30 januari 2024 om 12:46
Dag Jan, dag Theo,

Hartelijk dank voor de uitleg. Ik heb hiermee ruimschoots inzicht en kan adequaat handelen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)