waterdruk
Hans stelde deze vraag op 23 januari 2024 om 08:55.i.v.m. grondwater in kruipruimte vraag ik mij af wat de grondwaterdruk is. Is dit te verwaarlozen, of toch een factor va belang?
Reacties
Eerder zal het "waterbed-effect" van belang zijn: een hogere druk op een plek (bebouwing bijv) zal het water doen uitwijken naar lagere druk (1 atm) waardoor elders de waterstand hoger wordt (natter weiland of door een poreuze vloer heen die dan nat wordt).
Als die hogere druk er al (jaren) is dan zal de grond door indrukking compacter zijn, minder spons zijn en het water elders heen moeten. Als het niet opzij kan dan zal het omhoog komen. Als bij een U-vormige slang gevuld met water. Duw aan een kant met je vinger het water naar beneden, dan stijgt het aan de andere kant.
Hans
i.v.m. grondwater in kruipruimte vraag ik mij af wat de grondwaterdruk is. Is dit te verwaarlozen, of toch een factor va belang?
Dag Hans,
ik snap de bedoeling van je vraag niet. Water loopt van hoog naar laag, en als de bodem van je kruipruimte lager is dan de grondwaterstand direct rond je huis dan komt die kruipruimte blank te staan. Net als dat je buiten een put graaft tot in het grondwaterniveau, daar komt ook water op de bodem te staan.
We hebben een heel natte periode achter de rug in noord-west Europa, dus overal hoge grondwaterstanden, en dus meer natte kelders, kruipruimtes enz dan we gewend zijn.
Wat versta jij in dit verband onder "waterdruk"?
Groet, Jan
De kruipruimte heeft een cementlaag op schoon zand. Op een of andere manier komt het water daar doorheen. Kan grondwater de cementlaag omhoogduwen / hier en daar doorbreken?
Groet, Hans

Alleen als de vloer en wanden van de kelder de waterdruk effectief weten te weerstaan (en dat betekent geen poreuze vloer of wanden) dan blijft de kelder droog - anders lekt water binnen onder druk van het water in de grond die niet voldoende door de kelderconstructie wordt tegengewerkt.
Een droog huis is te vergelijken met een gestrande boot die wel een waterdichte wand heeft.
Hans
De kruipruimte heeft een cementlaag op schoon zand. dat zegt weinig over de waterdichtheid. Maar ja, indien niet werkelijk 100% waterdicht zal daar water doorsijpelen. Alles wat daarvoor nodig is dat het grondwater rond je huis hoger staat dan de vloer van die ruimte.
NB, als het erin sijpelt zal het er trouwens slecht weer uit sijpelen.
Op zich zijn vochtige of zelfs natte kruipruimtes in deze Lage Landen eerder regel dan uitzondering. Wat vormt in jouw geval het probleem van dat water?
Groet, Jan
Hartelijk dank voor de uitleg. Ik heb hiermee ruimschoots inzicht en kan adequaat handelen.