krachtenspel aarde zon maan

Piet stelde deze vraag op 19 januari 2024 om 16:43.

Als de maan tussen de zon en de aarde staat is het nieuwe maan. Wordt door de schaduw van de maan op de aarde de aantrekkingskracht van de zon op de aarde niet tijdelijk opgeheven ?

Reacties

Theo de Klerk op 19 januari 2024 om 17:00
Schaduw is een plek waar geen licht komt. Dat een schaduw niet altijd pikdonker (zwart) is komt omdat licht van opzij alsnog de plek een beetje verlicht.
Zwaartekracht is een kracht tussen massa's. Daar heeft lichtval niets mee te maken. Wel of geen schaduw maakt dus voor de aantrekkingskracht niets uit. In jouw redenering zou bij volle maan (aarde  tussen zon en maan) de aantrekkingskracht op de maan verdwenen zijn. Dan zou de maan ineens krachtvrij rechtuit bewegen en de baan om de aarde verlaten.
Daarnaast staat het baanvlak van de maan niet in hetzelfde vlak als aarde-zon. Daardoor is het bij nieuwe maan dus niet elke maand een zonsverduistering.
Piet op 19 januari 2024 om 19:00
Laat ik het anders stellen ! Een magneet die afgeschermd wordt door een massa heeft achter deze massa minder aantrekkingskracht !
Jan van de Velde op 19 januari 2024 om 19:48
dag Piet,

Hangt er van af: schuif er een blokje weekijzer tussen en de aantrekkingskracht wordt juist groter, omdat het magnetisch veld beter gericht wordt naar je "massa". 
Kwestie van de magnetische permeabiliteit van het materiaal van de "massa". 

Groet, Jan
Theo de Klerk op 19 januari 2024 om 19:58
En ook hier: zwaartekracht werkt tussen massa's. Je kunt het niet vergelijken met andere krachten die door hun invloed op materialen soms worden afgeschermd of versterkt. Dergelijke mechanismen zijn voor zwaartekracht niet bekend.
Piet op 19 januari 2024 om 22:07
Ik krijg dan een kracht van 1,9x1020  Newton voor de aantrekkingskracht van de aarde op de maan en 4,33x1020  Newton voor de aantrekkingskracht van de zon op de maan.

Mag ik 1,9 en 4,33 optellen om de aantrekkingskracht van de zon op de aarde te bepalen als de maan er tussen staat ? En maakt het dan uit of het volle maan nieuwe maan of doodtij is ?
Theo de Klerk op 19 januari 2024 om 22:19
Krachten zijn vectoren. Je kunt ze vectorieel optellen. Dus is er verschil tussen de standen nieuwe maan en volle maan als netto kracht op de maan? (verschil in afstand tot zon in rekening gebracht)
Jan van de Velde op 19 januari 2024 om 22:31

Piet

Mag ik 1,9 en 4,33 optellen om de aantrekkingskracht van de zon op de aarde te bepalen als de maan er tussen staat ? 

 ja en nee.

Nee: als de maan er tussen staat is het niet alleen "de aantrekkingskracht van de zon op de aarde"
Ja: aantrekkingskracht van maan en zon hebben beide dezelfde richting. Springtij...

Volle maan (aarde tussen zon en maan in):  aantrekkingskrachten wijzen in tegengestelde richtingen, voor de nettokracht dus van elkaar aftrekken. Doodtij. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)