Computer modellen

Fenne stelde deze vraag op 17 januari 2024 om 09:27.

Waarom is het belangrijk om bij computer modellen een kleine delta t te gebruiken? 

Reacties

Jan van de Velde op 17 januari 2024 om 10:27
dag Fenne,

Bouw een model met een versnelling van 2,5 m/s², laat daarbij steeds een nieuwe snelheid en een nieuwe afstand uitrekenen. 

Bereken eerst handmatig snelheid en afstand na 20 seconden (dan weet je wat je model zou moeten opleveren).

laat dan je model draaien tot 20 s met de volgende tijdstappen:
10 s
5 s
1 s
0,1 s
0,01 s
0,001 s

Wat merk je op, en probeer dat eens te verklaren? 

Groet, Jan
Theo de Klerk op 17 januari 2024 om 10:58
een kleine Δt is niet altijd belangrijk: bij modelleren van een satellietbaan kun je misschien stappen van uren of dagen gebruiken. Het criterium is: gebeuren er in een interval gebeurtenissen die je door het model wilt zien? Dan moet het interval kleiner worden gekozen. Anders  "mis" je die verschijnselen in je model.
Vergelijk een trillende snaar en een stroboscoop. Een bepaalde flikker-frequentie (=tijdsinterval) toont de snaar alsof ie stilstaat. Maar een kortere frequentie toont zijn beweging. Een model kan een tijdsinterval nemen en steeds dezelfde waarden uitrekenen (mogelijke conclusie: snaar staat stil) of juist veel korter en allerlei tussenstanden berekenen (conclusie: snaar beweegt en op t1 is de stand anders dan op t2)
Als voorbeeld hieronder een gebeurtenis die "grof" in (veel te) grote tijdsintervallen wordt berekend en een model met meer detail door kleinere rekenstappen. Wat de echte waarden zouden moeten zijn op elk moment is door de grafieklijn weergegeven. Afhankelijk van de model-berekeningen kunnen de (horizontale) berekende waarden met de grafiek van dat moment overeenstemmen of (waarschijnlijker) daarvan afwijken.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twaalf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)