Lichtsnelheid
Rene stelde deze vraag op 05 januari 2024 om 16:41. Beste,
Als ik naar een lichtbron kijk en tussen mij en de lichtbron staat een fietswiel dat kan draaien; kan ik het fietswiel dan zo hard laten draaien dat er geen licht meer tussendoor komt?
Dus dat de spaken het licht van volledig tegenhouden.
Reacties
ik denk niet dat dat kan. Als we fotonen even beschouwen als kogeltjes. Dan vliegen die met de lichtsnelheid tussen de spaken door. Stel dat ze daarvoor 1 mm (de dikte van de spaak) moeten afleggen. Stel dat er een gat zit van 4 cm tussen twee spaken, dan zou die spaak met 40 keer de lichtsnelheid moeten draaien om alle fotonen die erlangs willen te "vangen".
Veertig keer de lichtsnelheid is niet haalbaar.
ART gaat de exacte uitkomst van deze bewegingen vast wel wat ingewikkelder maken dan mijn simpele sommetje hierboven.
Groet, Jan
Ik kan het niet zelf niet beredeneren, maar m'n gevoel zegt dat 't moet kunnen (ervan uitgaande dat de snelheid oneindig mag zijn).
Of we pakken uw voorbeeld van een kogelregen met een veel lagere snelheid en we laten het wiel op lichtsnelheid draaien.
Maar daar zit dus een probleem: niets gaat sneller dan het licht (denken we vooralsnog)
Anderzijds, mijn simpele sommetje zou dan ook zeggen dat ik, als een buis neem van 4 m diep, en daar radiale lamellen in bouw op 4 cm uit elkaar:

Lamellen super zwart geschilderd, en dan die buis met een omtreksnelheid van 1/100 ste van de lichtsnelheid laten draaien.Wellicht kunnen we dan wel alle fotonen wegvangen.
Ik denk niet dat we dat technisch voor elkaar krijgen, dat moet nog steeds zo snel rond dat ik niet in de buurt wil zijn als dat op gang gebracht moet worden.
Enfin, er moeten eenvoudiger systemen zijn om licht tegen te houden. Eens denken, misschien zoiets?

Nog een beetje doorontwikkelen en dan moet dat vast wel werken. Wie weet is er wel een markt voor zelfs.
Groet, Jan
Haha, inderdaad. Om puur het licht tegen te houden zou dat een leuk idee zijn. Dank voor de antwoorden en de tijd.
Leuk om hier vragen te stellen die ik al lange tijd had.
Volgens Einstein kan dat niet. Onder andere op die veronderstelling bouwde/berekende hij een hele set theorieën en voorspellingen. Daar zaten hele wilde voorspellingen tussen zoals het bestaan van zwarte gaten en zo. En dat voor bewegende dingen de tijd langzamer ging. Tot nu toe zijn alle voorspellingen die we hebben kunnen controleren uitgekomen. Zwarte gaten zijn gevonden, en bijvoorbeeld GPS-satellieten bewijzen elke dag dat er rare dingen gebeuren met de tijd, die is niet absoluut en voor iedereen gelijk.
Met newtoniaanse sommetjes kan een kogel makkelijk sneller dan 300 000 km/s. Maar dat een kogel nooit sneller kan dan het licht omdat daarvoor meer energie nodig gaat zijn dan er in het hele heelal aanwezig is volgt uit die wiskunde van Einstein en nemen we dan maar aan. Tot iemand het tegendeel bewijst. Honderd jaar lang al proberen fysici gaten te schieten in die relativiteitstheorieën en dat lukt tot nu toe niet.
Groet, Jan
Ik heb geen natuurkunde gestudeerd, dus van het begrip tijd ken ik niets.
Maar iets dat sneller zou gaan dan het licht is wellicht ook niet meer visueel waarneembaar denk ik dan. Maar goed, als het niet kan, doet dit ook niet terzake.
Toevallig of niet, ik zit sinds gister middenin een serie over Einstein (ter info: op Disney+, Genius heet het).
Rene
Want het is toch wel bewezen dat iets continu blijft versnellen in de ruimte omdat het zich in een vacuum verplaatst? Nee
Ik heb geen idee waar je dit vandaan hebt maar dit is klinkklare onzin. Ik lees graag een verwijzing naar een plaats waar dit wordt beweerd. Dit moet je haast wel verkeerd geïnterpreteerd hebben.
Aan zichzelf overgelaten (dus zonder motor) zal de snelheid van een voorwerp in de ruimte bijna constant blijven, slechts bijna onmerkbaar vertragen door dat minieme beetje "lucht"weerstand dat er in dat ook in de ruimte nergens perfecte vacuüm is.
In een perfect vacuüm zou de snelheid niet veranderen.
Groet, jan
Gr, René.
En mijn veronderstelling klopt dus niet: als je iets in de ruimte 1x een versnelling meegeeft van xx m/s2, dat het dan blijft versnellen omdat het geen weerstand ondervindt?
Rene
mijn veronderstelling klopt dus niet: als je iets in de ruimte 1x een versnelling meegeeft van xx m/s2, dat het dan blijft versnellen omdat het geen weerstand ondervindt? nee. Voor een versnelling (een verandering, een toename of afname van snelheid) is áltijd een kracht nodig.
Wat wel geldt:
als je iets in de ruimte 1x een SNELHEID meegeeft van xx M/S, dat het dan DIE SNELHEID BLIJFT HOUDEN omdat het geen weerstand ondervindt
Want met een nettokracht nul blijft de snelheid van een voorwerp constant, en als een voorwerp een constante snelheid heeft mag je concluderen dat de nettokracht erop nul zal zijn.
Als een auto rijdt met een constante snelheid op een vlakke weg dan is de nettokracht ook nul. De aandrijvende kracht van de motor is dan precies even groot als de optelsom van luchtweerstand en rolwrijving. Je verbrandt alleen nog benzine om luchtmoleculen opzij te duwen, en rubbermoleculen langs elkaar te wrijven en zo.
Groet, Jan
Groet, Jan
Dank voor jullie antwoorden en de snelheid. Vergeet niet te slapen (gelet op de tijdstippen van antwoorden af en toe). Of wonen jullie niet in NL?
Gr, René.
Rene
Haha, ja, ik was al bang voor dat antwoord (dat er dan sprake zou zijn van 'gratis' energie). dat mag gelden als waarschuwing: zodra je die behoudswet gaat schenden klopt er iets niet.
Groet, Jan
Stel je voor dat het lukt om met dat fietswiel het licht tegen te houden. Wordt dan al het licht (en daarmee de energie die erin zit) ook 100% gereflecteerd? Want volgens mij absorbeert hij toch ook een beetje warmte?
En hoe zit het soweiso met de energie die in licht zit? Want als het reflecteert van een vlak, zal het ook beetje warmte achterlaten toch? Wanneer sterft een 'lichtstraal' uit?
Het geabsorbeerde licht doet inderdaad de band warmer worden. Maar gezien de hoeveelheid energie in een lichtstraal is dit miniem. Maar een fietsband in volle zon wordt na enige tijd merkbaar warm (en als de lucht erin te veel uitzet. knapt de band).
Ideale reflectie buigt de hele lichtstraal (al diens energie) in een andere richting. Praktisch is er bijna geen ideale reflector dus er blijft altijd wel iets aan energie in de reflector achter. Stel dat dit 10 % is (nogal veel, absorptie 0,1 , reflectie 1-0,1=0,9) dan is dit na 5 reflecties nog 1 x 0,9 x 0,9 x 0,9 x 0,9 x 0,9 sterk. Ofwel 0,9n na n reflecties. Dit getal wordt wel klein maar theoretisch nooit nul. Bij ideale reflectie (0% absorptie, 1-0=1 reflectie) blijft dit 1n = 1: onverminderd.
Dank je.
Maar dat betekent dus dat de 'Lichtstraal' zwakker wordt, maar nooit dooft?
Net als radioactiviteit: wiskundig wordt de activiteit nooit nul, maar praktisch is er een keer een laatste kern die wel of niet vervalt.
Rene
nooit ? theoretisch (golfbeschouwing) nooit. Praktisch (golfbeschouwing) wordt iets zo klein dat het niet meer waarneembaar is.
theoretisch (deeltjesbeschouwing) zal er ooit een laatste foton zijn en als dat ook verdwijnt is de lichtstraal dan dus toch (ook theoretisch) uitgedoofd.
Los daarvan, ik hou niet van die "stel dat ... " vragen met betrekking tot zaken die onmogelijk zijn. Dat leidt onvermijdelijk tot een hoop gefilosofeer in de ruimte. We hadden al geconstateerd dat dat fietswiel hem niet ging worden.
Er is voor jouw doel maar één soort fietswiel dat zal werken:
(derde rit van de Tour Down Under)
Groet, Jan