Auto

Mark stelde deze vraag op 19 december 2023 om 15:57.

Hoi!

Misschien een hele makkelijke vraag, maar waarom is de versnelling van de auto na het schakelen kleiner dan voor het schakelen? Ik zat zelf te denken dat dat komt omdat de Fw,l bij hogere snelheden groter wordt. Maar als ik Fw,l zie als resulterende kracht en het invul in a= Fres/m, krijg ik bij een grotere Fres juist een grotere a (versnelling). Kan iemand mij misschien helpen?

Reacties

Jan van de Velde op 19 december 2023 om 17:09

Mark

 Maar als ik Fw,l zie als resulterende kracht en het invul in a= Fres/m, krijg ik bij een grotere Fres juist een grotere a (versnelling). 

 dag Mark,

ja duhh... nettokracht is de optelsom van alle aanwezige krachten. Als jij je luchtweerstand als nettokracht neemt heb je dus geen andere krachten meer hè. Blijkbaar heb je dan je gas losgelaten, dat heeft dus niks meer met (op)schakelen te maken.  Als je harder rijdt en dus meer tegenwind hebt zul je dus harder afgeremd worden. Een grotere (negatieve) versnelling. 

Mark

waarom is de versnelling van de auto na het schakelen kleiner dan voor het schakelen? 

 wil je een snelheidstoename van 5 naar 10 m/s, dan is dat voor een auto van bijv 1000 kg een toename van bewegingsenergie van ½ x 1000 x 10² - ½ x 1000 x 5² = 50 000 - 12 500 = 37 500 J 
maar om bijvoorbeeld verder op te trekken van 10 naar 15 m/s (ook maar 5 m/s erbij) moet er 62 500 J aan energie toegevoerd worden (maak maar zo'n zelfde sommetje als hierboven) .

Om dat in dezelfde tijd te doen is er dus meer vermogen nodig. Als je toch al aan het planken was zat je al aan z'n top. Dus ja, je zult steeds langzamer versnellen. 

Groet, Jan 




Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)