Maike
Gevoelsmatig zou ik wat harder rijden. Op de motor helpt me dat ook,
dag Maike,
Dat heeft een reden die bij die trailer niet opgaat:
1) een snellere (motor)fiets blijft makkelijker in evenwicht doordat een even grote stuurcorrectie een snellere zijdelingse plaatscorrectie geeft: fietsen (op twee wielen) is een kwestie van steeds een beetje bijsturen in de richting waarin je (nog vrijwel onmerkbaar) begint te vallen waardoor je jezelf terug onder je eigen zwaartepunt stuurt.
2) (minder zeker van mezelf) de nettokracht (luchtweerstand) komt bij grotere snelheid voor een steeds belangrijker deel van voren waardoor zo'n zijwaartse vlaag meer aanvoelt als een tegenstoot dan als een zijstoot:

bij elke windstoot is het RICHTINGVERSCHIL tussen rijwind (de schijnbare windrichting zonder windstoot) en nettowind (de schijnbare windrichting mèt windstoot) veel kleiner bij hogere snelheid.
Die trailer heeft, in tegenstelling tot de motorfiets, drie steunpunten: de twee wielen en de trekhaak. Die is daardoor van zichzelf al stabiel, heeft geen continue koerscorrectietjes nodig om rechtuit te gaan. Die hoeft in dat opzicht dus ook geen koersafwijkingen als gevolg van windstoten te corrigeren. De trailer is dus in geen geval ook maar enigszins vergelijkbaar met de motorfiets denk ik.
Maar bij de trailer speelt er nog veel meer, zoals de afstromende lucht van de trekkende auto. Rijd hard genoeg, en de boeg- en hekgolven van je trekker (ja, dat werkt vergelijkbaar met wat een schip in het water doet) gaan elke zijdelingse windstoot denk ik fors dempen, al zou ik dat effect absoluut niet weten te kwantificeren.
Maar laten we dit inderdaad als een academische vraag blijven beschouwen: als je je moet afvragen of je sneller moet gaan rijden om je trailer ondanks windstoten overeind te houden had je om te beginnen al niet de weg op moeten gaan.
Groet, Jan