Overeenkomst vanderwaalskracht en zwaartekracht ?

Anne stelde deze vraag op 02 december 2023 om 10:29.

Hallo,
Deze vraag is een beetje scheikunde en natuurkunde misschien, maar gaat over krachten.

Er zijn krachten tussen moleculen zoals de vanderwaalskracht. Ik weet inmiddels het verschil tussen verschillende krachten zoals waterstofbruggen, bindingen, dipool-dipool, etc. Veel krachten hebben dan te maken met positieve en negatieve ladingen die elkaar aantrekken. Vaak dus elektrostatisch of bij beweging elektromagnetisch. Intermoleculaire krachten dan.

Mijn vraag gaat over de eventuele overeenkomst tussen de vanderwaalskracht en de zwaartekracht. Is die er ? De eerste kracht gaat over kleine deeltjes met elektronenwolken en de zwaartekracht over grotere massa's. De atomaire wereld en de macrowereld.
Over de oorzaak van de zwaartekracht zijn verschillende theorieën weet ik, zoals die van Einstein. De vanderwaalskracht gaat eigenlijk ook over massa's die elkaar aantrekken. Daarover kan ik niet goed vinden wat nu eigenlijk de oorzaak is. Het zijn krachten die zwak zijn en dat grote elektronenwolken andere aantrekken omdat ze een beetje in lading verschillen. De kracht is namelijk ook vooral afhankelijk de massa en de vormgrootte.

Kunt u iets zeggen over de vanderwaalskracht en of dat eigenlijk in wezen hetzelfde is als de zwaartekracht, namelijk dat het natuurkundig een zelfde soort natuurwet betreft. Dat massa's elkaar aantrekken en misschien zoeits is als vervorming in ruimte-tijd, maar dan op hele kleine schaal, misschien wel iets kwantummechanisch. Of is het geen interactie tussen massa's.
Ik zou dit graag eens willen weten, we hadden het erover ment een paar andere studenten.

groeten, Anne

Reacties

Jaap op 02 december 2023 om 10:44
Dag Anne,
Vanderwaalskrachten berusten op de elektrische lading van deeltjes. Het is een vorm van de elektromagnetische wisselwerking.
De gravitatiekracht berust op de massa van deeltjes.
De elektromagnetische wisselwerking en de gravitatiewisselwerking zijn, voor zover nu bekend, fundamenteel verschillend van aard.

Behalve deze zijn er nog twee soorten wisselwerking:
• de sterke wisselwerking die bij voorbeeld quarks in een proton bindt
• de zwakke wisselwerking die onder andere optreedt bij bètaverval.
Met natuurkunde van een hoger niveau kan een verwantschap van drie wisselwerkingen worden beschreven: de 'unificatie' van de elektromagnetische, sterke en zwakke wisselwerking. Voor zover nu bekend, is de gravitatiewisselwerking een buitenbeentje. Het is (nog) niet gelukt deze met de andere drie in een overkoepelende theorie onder te brengen. Gravitatie is momenteel niet goed verenigbaar met quantummechanica.
Ontdek je straks hoe zij toch verenigbaar zijn, dan kun je een Nobelprijs verwachten.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)