Passief optische aurorakijker?

Pieter stelde deze vraag op 26 november 2023 om 21:47.

Hi, 

Zoals zoveel anderen wil ik het noorderlicht ook eens zien in NL. Een drempel is dat ik al senior ben, waardoor de lichtgevoeligheid van mijn ogen aanmerkelijk minder is geworden (vergeleken met toen ik nog jong was).

Laatst heb ik een sterrenkijker overgenomen en ik verbaasde me erover dat ondanks de uitvergroting, de lichtsterkte aanzienlijk groter is dan zonder kijker: met name bij het kijken naar de maan is dan een filter nodig.

Nu combineer ik deze 2 zaken:

Is u een kijker bekend, die niet vergroot (zou zelfs mogen verkleinen) maar wel de lichtsterkte vermeerdert?

Ik weet niet of dit natuurkundig kan, heb wel optica geleerd op de middelbare school maar dit gaat mij te ver en ligt buiten de “mainstream”.

Sorry voor de ongewone vraag. Ik heb al gegoogled, maar kan niets vinden.

vr gr, Pieter

Reacties

Theo de Klerk op 26 november 2023 om 22:04
De helderheid wordt bepaald door de hoeveelheid licht die op het objectief valt.
Het beeld wordt dan helderder als het licht over een kleiner oppervlak wordt gebundeld (een kleinere afbeelding wordt gemaakt: de opgestraalde energie blijft gelijk maar het wordt over een kleiner oppervlak afgebeeld). Het wordt zwakker als je het over een groter oppervlak verdeeld.
Dat is soortgelijk aan het projecteren van een beeld: hoe groter, hoe minder lichtsterk/helder.
Met een (verre)kijker naar de maan kijken maakt die niet helderder. Details zijn misschien beter zichtbaar door de vergroting EN de mindere overstraling door helderder delen die nu minder helder zijn. Je oog werkt niet lineair (maar logaritmisch): het ziet meer details in zwakverlichte oppervlakken dan een felverlichte.

Een telescoop met vergroting 1x zal dus geen helderder of zwakker beeld geven. Met vergroting 1/2 zou de helderheid toenemen. Maar geen telescoop is hierop gemaakt (die wil juist het kleine aan de hemel vergroot weergeven - hoe groter het objectief, hoe meer licht het opvangt en bij gelijke vergroting zal het grotere objectief een helderder beeld geven). Dat lijkt meer op een verrekijker die helderder is naarmate de objectieven groter zijn.

Versterking van het beeld kan wel - digitaal/elektronisch. Dan wordt de helderheid van elke pixel met een factor opgeblazen en doorgegeven naar het kijkvlak. Met alleen glazen lenzen of zilveren spiegeloppervlakken blijft gelden "hoe groter hoe beter".

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twaalf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)