krachten

R stelde deze vraag op 26 november 2023 om 16:07.




Gegeven is een balkon aan de buitenzijde van de Haagse Hogeschool. De met rood aangegeven ligger kan als een ligger met twee overstekken geschematiseerd worden. Als het eigen gewicht van het balkon verwaarloosd wordt, wordt de ligger enkel belast door de balustrade aan beide uiteindes. Dit resulteert in onderstaand mechanicaschema. De balustrade is vertaald naar kracht F. Let op: ga er vanuit dat de overstekken geen gelijke lengte hebben en dat de ligger dus asymmetrisch is. 
F = 22 kN

L1 = 5.7 m

L2 = 3.2 m

L3 = 4.7 m

Bereken de verticale oplegreactie in punt A. Let op: gebruik het gegeven assenstelsel voor het juiste teken: (+) of (-). Tip: De interne momenten bij de oplegging zijn niet gelijk aan 0 aangezien het een doorlopende ligger is. Begin met het opknippen van de ligger in oplegging A of B. Gebruik dan het liggerdeel met overstek om het interne moment in de oplegging te bepalen. Gebruik vervolgens het overige deel van de ligger om de oplegreacties te bepalen

Bereken de verticale oplegreactie in punt B. Let op: gebruik het gegeven assenstelsel voor het juiste teken: (+) of (-).

Reacties

Theo de Klerk op 26 november 2023 om 16:27
Lijkt op een opgave voor HBO mechanica. Wat heb je zelf al bedacht?
Jan van de Velde op 26 november 2023 om 17:30
Dag R,

Ik zou je met plezier een voorzetje geven, maar ik snap dat hbo-statica-vakjargon als "intern moment" en "opknippen in een opligging" niet. Met gewone middelbare-school-natuurkunde-van-de-speeltuinwip zijn de groottes van de krachten op A en B namelijk prima te berekenen. Maar wellicht moet jij een speciale oplostechniek leren die je straks ook nodig hebt voor ingewikkelder gevallen. En die trucjes ken ik niet. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)