verschil tussen 2 temperaturen in verschillende schalen
Ronald Langermans stelde deze vraag op 07 november 2023 om 18:00. Een temperatuur verschil tussen 2 temperaturen in de Celsius schaal word vaak aangegeven in Kelvin
Als voorbeeld het verschil tussen 20°C en 27°C = 7K
Dit gebeurt omdat 7°C eerder word gezien als een temperatuur en niet als een temperatuur verschil.
Hoe wordt een verschil aan gegeven in de Fahrenheit schaal?
Reacties
Ronald Langermans
Een temperatuur verschil tussen 2 temperaturen in de Celsius schaal word vaak aangegeven in Kelvin
Niet zo vaak dat het me ooit opviel, in bijna 20 jaar vraagbaakhelpen. Sterker, voor mij is dit nieuw :s
Ronald Langermans
Hoe wordt een verschil aan gegeven in de Fahrenheit schaal?
Ik denk gewoon in "degrees"(?) maar waarom kan dàt belangrijk zijn? Slechts 5% van de mensen op deez'aard drukken hun weerbericht nog uit in deze eenheid. Wetenschappelijk is de eenheid van nul en generlei betekenis, technisch gebruik sterft uit. So what?
Groet, Jan
10ºC - 5 ºC = 5 ºC
10 ºF - 5 ºF = 5 ºF
En de Fahrenheit schaal wordt door niemand meer buiten een uitstervend ras met Engelse tongval gebruikt. Voor omzettingen zie https://en.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit . En vergeet die andere in onbruik geraakte schaal niet: Reaumur (https://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9aumur_scale)
- In de koeltechniek gebruiken we Kelvin om een verschil aan te geven. Dit om te vergissingen te voorkomen en dat een waarde word gezien als een temperatuur i.p.v. een verschil. Alle software internationaal word zo geprogrammeerd. In feite zouden we de Kelvin schaal moeten gebruiken maar dat is nog lastig. 273 graden voor je koelkast is niet een algemeen geaccepteerde waarde. Ik werk ook in Amerika waardoor ik mij dat afvroeg
Ronald langermans
- .. //.. vergissingen te voorkomen en dat een waarde word gezien als een temperatuur i.p.v. een verschil.
Dus als ik een handleiding zoek van een koelinstallatie en ik lees daarin iets met een K dan is dat een ΔT en is er iets met oC dan is dat een T?
Doen ze dan ook een druk in mbar maar een drukverschil in Pa?
En een volume in liters maar een volumeverschil in dm³?
Ik vind dat de koeltechnische wereld zich daarmee afzondert van de rest van de wereld, en dat gaat alleen maar meer verwarring scheppen. Overbodig ook, want als je iets kwantitatief wil meedelen vermeld je toch sowieso ook de grootheid. En dan heet een temperatuursverschil of -verandering een ΔT. Hoezo vergissing?
Groet, Jan
Wij spreken over oververhitting indien de gemeten temperatuur warmer is dan de verzadigde druktemperatuur. Onderkoeling gebruiken we ook maar nu geldt dat de gemeten vloeistoftemperatuur kouder is dan de verzadigde druk. Iedere koelmonteur weet wat ik bedoel overal in de wereld (behalve die met Fahrenheit werken).
I.p.v. oververhitting kan je ook schrijven "het verschil tussen kookpunt en de gemeten temperatuur is 7 graden warmer". Celsius of Kelvin want dat is in feite hetzelfde.
Technische mensen houden niet van lange zinnen dus gebruiken we "oververhitting is 7K" ,en iedere monteur snapt het en zo wordt het ook geleerd op school. (Werktuigbouw, jaren 90 maar geldt nog steeds)
Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is of wat handig in gebruik is. Zolang ieder maar precies weet wat je bedoelt. Maar gek dat temperatuursverschillen in kelvin worden gegeven en temperaturen in celsius. Gebruik dan hetzelfde voor beide.
>Een druk verschil is dan bar
Een drukverschil van 5 Pa tussen twee relatieve drukwaarden bar(r) of absolute drukwaarden bar(a) is ook hetzelfde. Net zo als een temperatuursverschil in kelvin of graden celsius.