Ik wil graag een uitleg geven (groep 8 basisschool) over wat er gebeurd bij het pompen en wegschieten van een raketfles van bv: https://nl.wikihow.com/Een-raket-maken-van-een-fles
Als ik de theorie van opstijgen en dalen van lucht goed bekeken heb stijgt "normaal" lucht op bij verwarming door de lagere luchtdichtheid. De luchtdeeltjes bewegen sneller, oefenen daardoor een grotere druk uit en breiden daardoor hun volume uit. Verwarmde lucht in bij de luchtballon zorgt zo voor stijging van de ballon. De lucht zal stijgen tot temperatuur en druk gelijk zijn aan de omgeving.
Bij een flesraket lijkt het me meer te gaan om overdruk, de druk in de fles is groter dan de buitenluchtdruk. Als de raket wordt gelanceerd, dan drukt het samengeperste gas het water naar buiten, waardoor een kracht in tegengestelde richting op de fles wordt uitgeoefend. Van https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterraket
De raket zal wegvliegen wanneer de kurk niet langer de stijgende druk in de fles kan weerstaan. De druk daalt, en wanneer de druk gelijk is aan de omgeving zal de voortstuwing stoppen en in bij omhoog schieten ook de zwaartekracht een rol spelen dat de fles weer naar de beneden gaat.
Klopt bovenstaande met het natuurkundige verhaal en/of zijn er nog meer verbindingen te leggen tussen de lucht(ballon), flesraket en luchtdruk?