Trillingen

Denne stelde deze vraag op 18 oktober 2023 om 17:58.

 Hoi! Ik heb eigenlijk 4 vragen:
1. Waarom is het zo dat de kracht en uitwijking in een andere richting zijn? (Ftril = -C*u)
2. Wanneer werk je met F en wanneer met E?
3. Als ik het goed heb begrepen is het zo dat Ekin en Eveer elkaar afwisselen in een massa-veer systeem, maar hoe zit dat dan met Ez? 
4. Hoe neem ik de afgeleide van de formule u(t)= A*sin(2pi*t/T)? Want die afgeleide is dan de formule voor de snelheid volgens mij? Ik weet dat laatste niet zeker. 
Dankjewel als je me kan helpen!

Reacties

Jan van de Velde op 18 oktober 2023 om 18:40

Denne

 1. Waarom is het zo dat de kracht en uitwijking in een andere richting zijn? (Ftril = -C*u)

 Dag Denne,

denk je eens in, een knikker in een putje, Evenwichtsstand in het midden onderin. Geef de knikker een duwtje en daarmee dus een uitwijking, kijk wat er gebeurt. Zie ook filmpje in de bijlage.

Type nu hier eens jouw poging tot antwoord op je eigen vraag?

Groet, Jan


Bijlagen:

Theo de Klerk op 18 oktober 2023 om 19:01
>maar hoe zit dat dan met Ez
De zwaarte-energie neem ik aan... Hoe verandert die energie met de uitwijking? Vertikaal of horizontaal? Maakt het wat uit? 

>Hoe neem ik de afgeleide van de formule u(t)= A*sin(2pi*t/T)? 

v =  lim Δu/Δt = du/dt = afgeleide van de uitwijking u(t) naar t:  d u(t)/dt
Als je iets van differentiaalrekening en de kettingregel weet dan weet je wat de afgeleide van de sin functie is en de afgeleide van het argument 2πt/T .
Denne op 18 oktober 2023 om 20:26
Echt super bedankt voor jullie antwoorden!
Over mijn eerste vraag en het antwoord daarop: ik zou denken dat wanneer de knikker en dus de uitwijking naar rechts gaat, de kracht ook naar rechts is omdat de knikker anders toch uberhaupt niet naar rechts zou gaan, maar naar links? Of bedoelen ze dat naarmate de uitwijking groter wordt, de kracht kleiner wordt (omdat de knikker uiteindelijk weer naar links gaat)? Dat kan toch niet kloppen als je kijkt naar de formule? 

En over de vraag over de zwaarte-energie, ik weet eigenlijk niet of men bij een veer die op en neer gaat de uitwijking voor de waarde van h in de formule Ez= m*g*h kan gebruiken. Zo wel, dan verandert die energie wel met de uitwijking, maar zo niet, niet. 

En ik heb voor wiskunde b afgelopen hoofdstuk het gehad over differentiaalrekening, maar hadden dan meestal functies f(x). Daardoor raakte ik een beetje in de war. Maar dit snap ik nu, dank u!
Jan van de Velde op 18 oktober 2023 om 20:28

Denne

Echt super bedankt voor jullie antwoorden!
Over mijn eerste vraag en het antwoord daarop: ik zou denken dat wanneer de knikker en dus de uitwijking naar rechts gaat, de kracht ook naar rechts is omdat de knikker anders toch uberhaupt niet naar rechts zou gaan

 jouw kracht die de boel opstart, uit evenwicht brengt, wel, ja.
Maar nadat je loslaat? 

Theo de Klerk op 18 oktober 2023 om 21:35
Denk aan een veer of trampoline. Jij trekt hem uit of duwt de mat in. 
Als de veerkracht of trampolinekracht in de richting van de uitwijking zou staan, dan zou de veer zichzelf steeds verder uittrekken of de trampoline jou nog verder naar beneden trekken.
Gebeurt dat?
Maak verschil (zoals Jan al suggereert) tussen de kracht die JIJ uitoefent om een evenwichtsstand te verstoren en de kracht die DE VEER uitoefent om weer in die evenwichtstoestand terug te komen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)