Uitkomst hetzelfde bij zelfde toestand

Stephan Verrips stelde deze vraag op 09 oktober 2023 om 19:16.

Hoi,

Ik heb een voor mij belangrijke vraag. Ik ben al heel lang ervan overtuigd dat toeval niet bestaat. Ik denk en volgens mij is het ook heel logisch dat de uitkomst steeds hetzelfde is als exact het toestand hetzelfde is. In mijn ogen zal de uitkomst altijd hetzelfde zijn bij exact hetzelfde toestand.

Mensen lijken dat niet te snappen en zeggen steeds dat toeval wel bestaat. Ik heb dan wel LTS-C gehad, maar denk echt dat toeval niet bestaat. Als de uitkomst steeds anders is of anders kan zijn,dan is de toestand ook anders.

Hebben jullie antwoord ?
 

Reacties

Theo de Klerk op 09 oktober 2023 om 19:55
Helaas... het is onmogelijk EXACT dezelfde toestand te creeren. Er is altijd wel ergens iets anders en dat kan het eindresultaat ook anders maken. Daarnaast is er een kans (sommigen noemen dat onterecht toeval) dat iets wel of niet gebeurt dat het eindantwoord anders maakt.
Als simpel voorbeeld: macroscopisch mag het een identiek resultaat geven (volume, druk, temperatuur) bij een gas maar de exacte positie van alle gasdeeltjes en hun snelheid zal telkens een iets andere eindtoestand geven. Niet te onderscheiden op macroscopisch niveau (zelfde druk, volume e.d.) maar de eindpositie van alle deeltjes zal steeds een andere zijn.  Zo kwam Boltzmann aan de koppeling van statistische mechanica en de (macroscopische) thermodynamica.
En dat geldt voor veel meer processen.
Stephan Verrips op 09 oktober 2023 om 20:58
Dank, mijn theorie klopt dus wel, echter in de praktijk komt dit dus niet voor omdat het onmogelijk is exact dezelfde toestand te krijgen. Klopt dat ? Want iets dat onmogelijk uitvoerbaar is omdat het niet voor komt, is natuurlijk wat anders dan mijn theorie, toch ?
Theo de Klerk op 09 oktober 2023 om 21:19
Nee, ook in theorie is het onmogelijk exact dezelfde uitkomst te krijgen vanuit identieke beginsituaties. De kans dat een bepaalde gebeurtenis (zoals botsing en dan onder welke hoek) optreedt verstoort het uiteindelijke resultaat.  Er is geen deterministisch heelal. Het hangt van kansen aan elkaar. Je theorie gaat uit van determinisme en dat is er niet (en dat gaat helemaal terug naar de quantum mechanica van kleinste deeltjes waar ook niks exact bekend is)
Stephan Verrips op 09 oktober 2023 om 21:36
Hoi Theo, ik wil je bedanken voor je antwoorden. Ik snap dat dat van mij te mooi is om waar te zijn en stuitte net ook op https://www.math.ru.nl/~landsman/bestaattoeval.pdf Iets dat ik later zal lezen. Je bent veel deskundiger dan ik, ik heb alleen mijn LTS-C afgerond in 1989, maar soms denk ik iets te snappen van dingen die op een wat hogere niveau liggen. Overigens is er niks mis mee alleen LTS-C te hebben, iedereen zijn en haar kwaliteiten. Fijne avond !
Theo de Klerk op 09 oktober 2023 om 22:10
>Overigens is er niks mis mee alleen LTS-C te hebben
Helemaal mee eens. Zonder die mensen (of tegenwoordig vmbo) zou een hoop in mijn huis niet werken (omdat ik daar geen verstand van heb) en Nederland tot stilstand komen. Je hebt veel mensen nodig met "gouden handjes" en een paar die dat niet hebben maar misschien weer wat beter in aansturen en gevolgen overzien zijn. 
Zoals Robbert Dijkgraaf (Min v Onderwijs) ook al zegt: er is geen hoger en lager  onderwijs - er is praktisch en theoretisch onderwijs.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)