Condensvorming

Bert stelde deze vraag op 23 september 2023 om 22:08.

Vaak zie je rond deze tijd savonds condens op auto's, metalen delen, fietszadels etc.
Nu snap ik dat als de luchtvochtigheid heel hoog is het dauwpunt maar een paar graden onder de temperatuur van de lucht zit. En bij 100 procent zou je mist krijgen.
Maar wat ik niet helemaal snap, mijn fiets staat sinds de middag in de tuin. Het zadel is helemaal vochtig maar dat zou dus betekenen dat mijn zadel dan kouder is dan de omgevingslucht?
Maar deze zou toch gewoon dezelfde temperatuur moeten zijn als de omgeving?

Hoe komt er dan toch condens op?

Dit is iets wat ik me telkens af vraag wanneer ik condens op mijn zadel of auto zie.
En waarom zie je op bijvoorbeeld het houten bankje in de tuin geen condens?

Alvast bedankt 

Reacties

Jan van de Velde op 24 september 2023 om 04:31
dag Bert,

alle voorwerpen stralen warmte uit (infrarood). Onder een open nachtelijke hemel wordt er veel meer uitgestraald dan ook via straling weer terug ontvangen. Het heelal is namelijk erg koud, en warmte stroomt altijd van een plaats met hogere temperatuur naar een plaats met lagere temperatuur. 

Welke temperatuur een voorwerp dan krijgt hangt af van hoe snel de omgeving warmte kan aanvoeren naar dat stralende oppervlak. Je zadel is goed beschouwd maar een dun velletje, misschien zelfs met een schuimlaagje (isolerend) eronder. Warmtetoevoer zal dus hoofdzakelijk via de omgevingslucht moeten. Dat werkt eigenlijk best redelijk, want meer dan een paar graden celsius afkoelen t.o.v. de omgevingslucht zal dat zadel ook weer niet, terwijl het temperatuursverschil met de ruimte meer dan 250 oC is en dat zadel dus maar blijft uitstralen. 

Een vergelijkbaar verhaal geldt voor auto's. Die vind je van oktober tot in april 's ochtends vaak genoeg met aangevroren ruiten terug terwijl de lucht niet onder nul is geweest. De stoep zal niet aanvriezen, want daar kan vanuit de ondergrond volop warmte naar het oppervlak geleid worden. 

En dat houten bankje? Goed observeren denk ik. Ik heb zomaar het vermoeden dat jij het hebt over een ongeschilderd houten bankje: condens trekt dan makkeljk in het hout. Zie je niet meer, maar voel je wel als je er 's ochtends op gaat zitten om je koffie te drinken in de opkomende zon.

Een bankje met dikkere balken koelt overigens ook minder snel af: net als bij de stoep kan warmte uit de binnenkant van de balk warmte geleiden naar het oppervlak. Dan duurt het ook langer voor die buitenkant het dauwpunt bereikt.  

duidelijk zo?

Groet, Jan
F op 24 september 2023 om 08:58
Nooit geweten, maar dat klinkt logisch.
Dus als ik het goed begrijp kunnen voorwerpen WEL kouder worden dan de omgevingslucht doordat er geen stralingswarmte van de zon meer wordt toegevoegd en nu juist warmte uitstraalt? 

En dat bankje is inderdaad ongeschilderd hout, ik had al zo een vermoeden dat het condens erin trok maar ik wilde toch zeker weten of er geen andere reden achter zat.
Jan van de Velde op 24 september 2023 om 10:05

F

Dus als ik het goed begrijp kunnen voorwerpen WEL kouder worden dan de omgevingslucht doordat er geen stralingswarmte van de zon meer wordt toegevoegd en nu juist warmte uitstraalt? 

Dat heb je goed begrepen, maar dat hoeft niet per se van de zon te zijn. Je zult het niet altijd zien, maar in een winter vaak genoeg als je een beetje blijft opletten: de zijde van geparkeerde auto's die naar een rij huizen is gekeerd is minder sterk of soms zelfs net niet aangevroren terwijl  de rest van de ruiten gekrabd moet worden. 

En wil je 's avonds in de herfst geen nat zadel, zet dan je fiets onder een afdakje. 

Ook leuk leesvoer: witter-dan-witte verf
https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2021/Q2/the-whitest-paint-is-here-and-its-the-coolest.-literally..html

Groet, Jan

Bert op 24 september 2023 om 11:18
"En wil je 's avonds in de herfst geen nat zadel, zet dan je fiets onder een afdakje."

Omdat het afdakje dan de stralingswarmte vanaf het zadel tegenhoudt? Klopt dat?
Jan van de Velde op 24 september 2023 om 11:33

Bert

Omdat het afdakje dan de stralingswarmte vanaf het zadel tegenhoudt? Klopt dat?

 Zo mag je dat ongeveer zeggen ja.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)