Chromatografie

sam stelde deze vraag op 13 september 2023 om 20:30.

 Hoi,
Ik heb een vraagje over een vraag die ik moet beantwoorden. Ik heb dit geprobeerd te doen en vraag me nu af of mijn beredenering juist is, zouden jullie mij dit kunnen vertellen?
Dit is wat ik gevonden heb:

 A) Welke wet geeft aan hoe een stof zich bij chromatografie zal verdelen over mobiele en stationaire fase?
De wet die aangeeft hoe een stof zich bij chromatografie zal verdelen tussen de mobiele fase en de stationaire fase in de van de verdelingscoëfficiënt, ook wel de verdelingswet van Nerst of de wet van partitie genoemd. Deze wet stelt dat bij evenwicht de concentratie van een opgeloste stof in de stationaire fase (Cs) verhoudt tot de concentratie van dezelfde stof in de mobiele fase (Cm) door de verdelingscoëfficiënt (Kv):

Kv = Cs / Cm

B) Leg uit waarom de waarde van Kv uit de onder a. bedoelde wet niet erg groot, maar ook niet erg klein mag zijn.

De verdelingswet van Nernst: Kv = Cs / Cm

Als de waarde van de Kv erg groot is, is de concentratie van de stof in de stationaire fase, in vergelijking tot de concentratie van de stof in de mobiele fase, hoog. Er worden dan maar weinig deeltjes van de te onderzoeken stof opgenomen in de loopvloeistof. De te onderzoeken stof blijft dus gescheiden van de loopvloeistof en mengt hier niet mee. Er is dan geen verschil in oplosbaarheid, dus worden de verschillende stoffen niet gescheiden.

Als de waarde van de Kv erg klein is, is de concentratie van de stof in de mobiele fase, in vergelijking tot de concentratie van de stof in de stationaire fase, hoog. Er worden dan veel deeltjes van de te onderzoeken stof opgenomen in de loopvloeistof. De te onderzoeken stof bevindt zich dan geheel in de loopvloeistof en niet in de stationaire fase. Er is dan geen verschil in absorptie, dus worden de verschillende stoffen niet gescheiden.

Het is dus belangrijk dat de Kv-waarde niet te groot of te klein is, zo is er een verschil in oplosbaarheid/absorptie te vinden tussen de verschillende stoffen en kan het gescheiden worden.

Klopt het?
Mvg, Sam

Reacties

Jan van de Velde op 13 september 2023 om 21:58
dag Sam,

Je verhaal klinkt heel plausibel. Mijn probleem is dat ik niet voldoende vertrouwd ben met het jargon en de definities - #nietmijnvak - om eventuele fouten in je betoog te kunnen aanwijzen. Hiervoor moet ik eigenlijk terug naar mijn eigen middelbareschooltijd (en da's 50 jaar geleden).

Voor de zekerheid kun je scheikundevragen beter stellen op:
https://www.wetenschapsforum.nl/viewforum.php?f=13        ( huiswerkforum van Wetenschapsforum.nl) 
https://exactwatjezoekt.nl/vraagbaak-scheikunde/

Groet, Jan
Theo de Klerk op 14 september 2023 om 11:59
Mijn scheikundekennis is diep weggezakt, maar als ik ChatGPT laat zoeken in zijn krochten van gevonden internet informatie, dan beweert het het volgende:Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)