Snaartheorie en de tien dimensies

Tabbe stelde deze vraag op 31 augustus 2023 om 23:00.
De afgelopen tijd ben ik me aan het verdiepen in de snaartheorie. Deze theorie probeert de algemene relativiteitstheorie te combineren met kwantummechanica. De snaartheorie stelt dat elementaire deeltjes snaren zijn met een structuur, in tegenstelling tot kwantummechanica die stelt dat deeltjes punten zijn zonder afmetingen. De frequentie waarmee de snaar trilt bepaalt de eigenschappen van het deeltje.

Het mooie aan deze theorie is dat ze rekening houdt met zwaartekracht, door te stellen dat zwaartekracht ook veroorzaakt wordt door deeltjes, namelijk gravitonen. Dat zouden deeltjes zijn met een eigen frequentie.

Het jammere aan deze theorie is dat ze niet bewezen is. Daarvoor zijn er namelijk tien dimensies nodig, en wij kennen er nu vier (drie in de ruimte, één in de tijd).

Ik dacht de snaartheorie te snappen, maar hier loop ik vast. Hoezo zijn er zes extra dimensies nodig, en hoe weet je tijdens het maken van een berekening dat ze alleen kan kloppen in een andere dimensie?

Reacties

Theo de Klerk op 31 augustus 2023 om 23:54
1,2 of 100 dimensies maakt voor een model geen verschil: als je daarmee kunt verklaren waarom iets zich gedraagt zoals het doet. Het is slechts een model en niet elke dimensie hoeft een fysiek tastbare te zijn (dan ben je na 3 of 4 dimensies voor ons uitgepraat). De wiskunde heeft ook veel n-dimensionale ruimtes waar je niet meteen iets bij moet voorstellen.  Je moet je "getallen kwijt" . Als vector (x,y,z) maar even goed als 9-dimensionale (x,y,z,a,b,c,d,e,f). Geeft wel meer indices maar bij secuur werk niet moeilijker dan minder dimensies.

Snaartheorie is een model om de wereld te beschrijven. Het is geen werkelijkheid. Het feit dat het (en nu spreek ik anderen na want ik heb me er niet in verdiept) klaarblijkelijk tot heden niet met experimenten zich laat bewijzen of dat uit de theorie iets voorspeld wordt dat met een experiment wordt aangetoond, heeft vele natuurkundigen de snaartheorie doen negeren terwijl anderen er fanatiek mee bezig blijven. Voorlopig is het dat: een theorie. 
Tabbe op 01 september 2023 om 00:01
Oké, bedankt voor de heldere uitleg!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)