Vraag in verband met de speciale relativiteit

Simon stelde deze vraag op 25 augustus 2023 om 16:03.

Beste

Ik onlangs een video gezien over de speciale relativiteit van Einstein en ik zat met een vraag.
De formulles zeggen dat als je met een hoge snelheid beweegt (in de buurt van ) dat de tijd dan langer duurt, en dat wordt ook verklaart door de formulles:

y = 1/√(1-(v²/c²)) en T' = 1/yT dus T' = √(1-(v²/c²))T

Maar dat betekend dat als er v gelijk is aan c (dus als je je verplaats met de snelheid van het licht) dat T' = 0T en dat wilt dus zeggen dat er geen tijd is.

Maar als er geen tijd is kan je niet bewegen want de defenitie van bewegen is "een verplaatsing in de ruimte door de tijd" maar waar gaat die energie van die snelheid dan naartoe?

Want om aan de snelheid c te komen heb je veel energie nodig (E = 1/2mv² = 1/2mc²) die word gebruikt als kinetische energie. Maar die energie kan geen kinetische energie meer blijven want er is geen tijd dus geen beweging maar volgens de wet van behoud van energie kan die energie niet verdwijnen maar wat gebeurt er daar dan mee?

Alvast bedankt,
Simon De Smedt

Reacties

Jaap op 25 augustus 2023 om 16:32
Dag Simon,
De vraag waar de energie van uw snelheid naartoe gaat als u in een raket met de lichtsnelheid beweegt ten opzichte van de aarde, laat zich niet beantwoorden op een natuurkundig zinvolle manier. Voor zover bekend, is het namelijk onmogelijk dat u de lichtsnelheid ten opzichte van de aarde bereikt.

Met een raket kunt u uw snelheid alsmaar vergroten. U nadert de lichtsnelheid steeds meer, maar bereikt deze nooit. U ziet dan trouwens niets bijzonders aan het verstrijken van de tijd: uw polshorloge blijft in het gewone tempo de gewone seconden wegtikken. Wel is het zo dat iemand die op aarde achterblijft, met haar horloge een andere tijdsduur meet dan u tussen dezelfde twee gebeurtenissen.

Gemeten in uw raket is en blijft uw kinetische energie nul, omdat u ten opzichte van de raket in rust blijft.
Volgens de meting van de persoon op aarde neemt uw energie alsmaar toe, maar dat gaat volgens een andere formule dan E=½·m·v².

De toevoer van energie werd vroeger geduid als een toename van uw massa. Dit begrip 'relativistische massa' wordt door de meeste natuurkundigen tegenwoordig vermeden. We spreken alleen nog over uw 'massa' tout court, ook wel bekend als 'rustmassa'. De (rust)massa is een invariante grootheid: deze heeft dezelfde waarde in elk inertiaalstelsel.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)