Afstand horizon

Eric Dinkla stelde deze vraag op 17 juni 2023 om 17:08.

Beste mensen,
Ik heb misschien een hele vreemde vraag, maar het is iets wat mij al heel lang bezig aan het houden is. De afstand van de horizon, rekening houdende met de kromming van de aarde zou deze op elke plaats van de aarde verschillend zijn. Maar... grofweg genomen is de afstand op ooghoogte 5 kilometer.
Kennissen van mij zijn zeer stellig dat ze in Zuid Spanje (Fuengirola) op een hoogte van circa 100 meter Marokko kunnen zien liggen. Ik heb daar o.b.v. een formule die ik op internet (Wikipedia) tegenkwam ernstige bedenkingen over. Het dichtsbijzijnde punt in Marokka is Cueta, de afstand Fuengiro naar Cueta is circa 92 kilometer. Op basis van de eerder aangehaalde formule kom ik bij een ooghoogte van 100 meter niet veel verder dan 36 kilometer. Het enige waar ik geen rekening mee gehouden heb is de hoogte waar Cueta ligt, deze is circa 10 meter.
Hoe zou de formule luiden als ik ook rekening moet houden met de hoogte van Cueta, of mag ik de hoogte van Cueta optellen bij de hoogte waar mijn kennissen in Fuengirola zitten.
Een lang verhaal, hopelijk toch een beetje duidelijk, ik ben benieuwd naar jullie reactie. Alvast mijn hartelijke dank. M.vr.gr. Eric Dinkla

Reacties

Theo de Klerk op 17 juni 2023 om 17:18
Over de "kimduiking" is al herhaald in dit forum gesproken en door allerlei "platte aarde"beweringen tegengesproken zodat we hier de discussie niet voor de zoveelste keer gaan herhalen.
Zie  https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33801/theoretisch-verval-van-de-aarde-kimduiking
Jan van de Velde op 17 juni 2023 om 22:23

Eric Dinkla

Het enige waar ik geen rekening mee gehouden heb is de hoogte waar Cueta ligt, deze is circa 10 meter.

in de link van Theo, in mijn bericht van 13 februari 2016 om 15:58 vind je een rekenblad waarin je wat gegevens kunt invullen 

Toch zijn er nog twee dingen waarmee je geen rekening houdt:

1)  watertemperatuur is momenteel daar nog frisjes, de lucht er boven beduidend warmer. Dan kan licht met het oppervlak meebuigen, kijk je als het ware met een bochtje over de horizon. Dus ja, in sommige tijden van het jaar met rustig helder weer kan het niet onmogelijk zijn de Marokkaanse kust te zien, al zal dat niet vaak gebeuren.

2) Marokko houdt niet op bij Ceuta. 10 km landinwaarts van Ceuta ligt de Jbel Musa met hoogtes tot 800 m. 50 km zuidelijk van Ceuta zelfs hoogtes van meer dan 1,5 km. Dat kun je bij helder weer vast wel zien zónder dat buigingsverschijnsel.

Groet, Jan


Hofmeester op 08 april 2024 om 15:43
Horizon bepalen bij benadering:wortel uit 13*ooghoogte.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)