Afstand tot de zon

Gijs stelde deze vraag op 04 juni 2023 om 19:39.

 Beste Natuurkunde.nl, ik heb een tijdje geleden een proef met een zonne-boiler gedaan en wil nu graag mijn metingen uitwerken. Om hier vervolgens gegevens uit af te leiden, moet ik weten wat het vermogen van de zon op dat moment was en hiervoor heb ik volgens mij de afstand tot de zon nodig.
Ik weet dat de hoek van de zon t.o.v. het aardoppervlak 42,5 graad was en het 14:15 was op 3 april. Nu vroeg ik mij af of u mij kunt vertellen hoe ik nu de afstamd tot de zon bepaal of helemaal fijn zou zijn als u kunt uitleggen hoe ik nu het vermogen van de zon bereken.
Alvast bedankt.

Vriendelijke groet, Gijs

Reacties

Jaap op 04 juni 2023 om 19:49
Dag Gijs,
Het vermogen dat de zon in de vorm van elektromagnetische straling (licht, infrarood, ultraviolet en meer) uitzendt, is 3,85×1026 watt in alle richtingen samen.
Het stralingsvermogen dat aankomt bij de aarde is circa 1368 watt op een oppervlak van een vierkante meter, bij loodrechte inval aan de buitenzijde van de aardatmosfeer. Dit is de zogeheten zonneconstante.
De afstand van de zon tot de aarde is 149,6×109 meter, gemiddeld over het jaar.
De variatie in de afstand als gevolg van de elliptische baan van de aarde is circa 2%.
Groet, Jaap
Nick Leijten op 05 juni 2023 om 12:11
Beste Gijs,

Kan het zijn dat je het vermogen van de zon moet berekenen door te kijken naar hoeveel energie je zonneboiler heeft opgenomen? Je kunt dan met de hoek tussen zonlicht en de boiler ook berekenen hoe sterk de intensiteit van de zon was (of in ieder geval het deel dat is geabsorbeerd door je boiler).
Theo de Klerk op 05 juni 2023 om 12:50
De "echte" methode gaf Jaap al aan. Als je de opgenomen energie van de boiler neemt dan moet je rekening houden met het rendement van de boiler. Is wat je meet ook wat de zon instraalde of maar 70% ervan omdat het rendement maar 70% is?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)