Schakeling maken

Jayden stelde deze vraag op 30 mei 2023 om 19:33.

 Hallo! Heeft toevallig iemand enig idee hoe je deze opdracht kan maken in het programma systematic? Ik weet in ieder geval dat je ervoor moet zorgen dat de twee drukschakelaar allebei tegelijk aan en uit moeten worden gezet om deze opdracht goed te kunnen doen. Maar hoe kan je dat doen? Alvast bedankt! 
DE HELE HOTELSCHAKELING
Ook hier wordt het licht bediend door twee schakelaars, één onder en één boven aan
de trap. Dit is een zogenoemde hotelschakeling. Wij bootsen de schakeling ongeveer
na met druktoetsen en een LED. De schakeling die hier wordt gevraagd heet een
gehele hotelschakeling, omdat je het licht aan zet met één van de twee
drukschakelaars, en weer uit met een andere.
Ontwerp een halve hotelschakeling. Het licht moet aan gaan door drukschakelaar 1
en weer uitgaan door drukschakelaar 2 en andersom

Reacties

Theo de Klerk op 30 mei 2023 om 20:02
Het is blijkbaar weer systematic tijd op school. Zie ook recente eerdere vragen hierover.
En vooral: geef eens aan wat je zelf al bedacht hebt.
Jayden op 30 mei 2023 om 20:12
Ik heb 2 drukschakelaars die ik heb verbonden aan een geheugencel en daarna aan een led verlichting, maar het probleem is dan dat je met de bovenste drukschakelaar de verlichting alleen aan kan doen en met de onderste alleen uit kan doen. Het moet alleen allebei kunnen. Ik vind het dan altijd super lastig waarmee je de drukschakelaars dan eerst mee moet verbinden, zodat het allebei dezelde werkingen heeft. Zowel aan als uit
Theo de Klerk op 30 mei 2023 om 21:09
Hier heb je geen geheugen nodig maar 2 schakelaars (A en B met elk uitgangen 1 en 2). Net als bij een echte hotelschakeling worden de uitgangen van A en B kruislings met elkaar verbonden zodat er altijd maar 1 combinatie van beide is waarbij een doorgaande stroom kan lopen.
Dus A1  EN (B1 of B2) moet werken net als A2 EN (B1 of B2) evenals B1 EN (A1 of A2) en als laatste B2 EN (A1 of A2)
Een kwestie van EN en (X)OF poorten 
Jayden op 30 mei 2023 om 21:40
Aah op deze manier! Dus je hebt er echt 2 switches voor nodig. Het lukt niet met 2 druk schakelaar of wel? Of kan je deze opstelling met een systeembord wel gebruiken doordat je bijvoorbeeld meerdere draadjes in de drukschakelaars doet bij het systeembord? U heeft mij al heel erg goed geholpen in ieder geval! Met vriendelijke groet! 
Theo de Klerk op 30 mei 2023 om 22:06
Een druk schakelaar gaat maar even aan (als je drukt - als een deurbel, niet als een lichtschakelaar)
In trapportalen heb je wel eens zo'n soort drukschakelaar maar feitelijk is die zo gemaakt dat het een gewone schakelaar is die echter na een aantal seconden weer in de "uit" stand terugspringt. Daarmee voorkom je dat als mensen bij het andere uiteinde zijn vergeten zelf de schakelaar daar op "uit" te zetten.
Net als deurdrangers: een constructie tegen luie/gemakzuchtige/onnadenkende mensen.
Jayden op 31 mei 2023 om 15:45
Ja precies ik snap nu precies wat u bedoeld bedankt! Ik zie dat de switch schakelaars allebei naar dezelfde kant moeten staan wil de led verlichting werken. Dat komt toch, omdat de "EN" poorten bij alle 2 de ingangen een 1 moet hebben dus gelijk aan elkaar moeten zijn, wil de uitgang ook 1 zijn. Wat ik mij dan afvraag als de "EN" poorten allebei gelijk aan elkaar zijn gaat het lichtje aan, maar in de beschrijving van de werking van de XOF-poort staat dat die alleen maar 1 is als één van beide poorten 1 is en niet allebei. Maar het is toch zo dat de "EN" poorten aan elkaar gelijk zijn als de switch schakelaars allebei naar dezelfde kant gaan?
Theo de Klerk op 31 mei 2023 om 16:26
De schakelaars staan zo dat slechts een van beide EN poorten tegelijk een hoog signaal kunnen ontvangen. De andere EN poort nooit. Aan de XOF (had ook een OF kunnen zijn want nooit zullen beide ingangen gelijk hoog zijn) komt dan een hoog binnen en dus wordt dat doorgegeven en brandt de lamp.

(In de schakeling zijn feitelijk de zwarte en blauwe elektriciteitsdraad gecombineerd. Bij een echte stroom-schakeling zal alleen de zwarte draad door beide schakelaars worden onderbroken (heet dan ook toepasselijk "schakeldraad")  en kan 0 V (afgeschakeld) of 230 V (geschakeld aan de bruine fase draad) hebben) en dubbel zijn uitgevoerd. De blauwe draad (als "0" draad) niet.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)