Verdampingswarmte
Lucas stelde deze vraag op 30 mei 2023 om 15:17. De verdampingswarmte van water is 2256kJ per liter
2256kJ = 627Wh
Stel ik heb een luchtkoeler en deze zorgt ervoor dat er 1L water verdampt in 1 uur.
Kan ik dan stellen dat de luchtkooler een koelvermogen heeft van 627W?
Of geldt de verdampingswarmte echt alleen maar bij kokend water?
Reacties
De verdampingswarmte is 2256 kJ per kilogram water van 100 ºC.
Bij een andere begintemperatuur van het vloeibare water geldt een andere waarde van de verdampingswarmte. Zie
https://www.engineeringtoolbox.com/water-properties-d_1573.html
Het berekende vermogen van 627 W is het vermogen dat nuttig wordt gebruikt voor de verdamping. Het opgenomen vermogen van het toestel is hoger.
Groet, Jaap
Oke volgens de tabel is de energie dan ongeveer 680Wh per kg bij 18°C water.
Het opgenomen vermogen van het toestel is vaak niet meer dan 60W.
Maar wat ik mij afvroeg, als er dan in een uur een liter water van 18°C verdampt wordt, komt dit overeen met een koelvermogen van 680W?
De indruk ontstaat dat het je gaat om een toestel dat bedoeld is om lucht te koelen. En dat bij de werking van het toestel vloeibaar water met een begintemperatuur van circa 18 °C verdampt.
Ja, als in een uur 1 kg water verdampt, vergt dit een gemiddeld verdampend vermogen van 683 watt.
In de praktijk komt er meer bij kijken. Bij een verdampend vermogen van 683 watt zal niet 683 watt in de vorm van warmte worden onttrokken aan de af te koelen lucht. Immers, een deel van het door het toestel opgenomen (elektrisch?) vermogen wordt wellicht gebruikt voor de verdamping, zodat een iets geringer warmtevermogen aan de lucht wordt onttrokken. En als er warme lucht met een hoge luchtvochtigheid wordt afgekoeld, zou een deel van de waterdamp kunnen condenseren, zodat netto minder waterdamp ontstaat. Enzovoort.
Groet, Jaap
Ja het gaat om een luchtkoeler. Dit is gewoon een heel simpel apparaat wat lucht van de omgeving door een element blaast. Dit element zuigt dmv capilaire werking water op uit een reservoir. Het enige elektrische wat er in zit is dus een ventilator. Het gaat mij dus niet om het opgenomen elektrisch vermogen wat nodig is voor de ventilator, deze zal niet meer dan 60W zijn, en ja ik weet dat een groot deel van deze 60W omgezet zal worden in warmte, maar het gaat mij echt even om het koelvermogen. Dus het vermogen wat ontrokken wordt uit de omgeving.
Dus stel ik heb een airco met een koelvermogen van 683W (dit is heel laag, maar het gaat me even om het principe), zou deze de kamer dan net zo goed koelen als een luchtkoeler welke 1L water van 18 graden kan verdampen in een uur? Als we puur alleen naar de temperatuur kijken.
Een antwoord op je vraag komt hopelijk van iemand die beter dan ik thuis is in praktische en technische zaken.
Groet, Jaap
die airco gaat dat veel beter doen, tenzij je midden in de Sahara zit, dan kan die luchtkoeler nog even dienst doen. Het is niet alleen kwestie van een paar watt theoretisch koelvermogen meer of minder, maar een kwestie van comfort.
Als jij 1 L water wil verdampen in bijvoorbeeld een ruime woonkamer van 8 x 4 x 3 ≈ 148 m³ dan voeg je aan elke kuub lucht dus 1000/148 ≈ 7 g waterdamp toe. In een gemiddelde NL woonkamer betekent dit al gauw dat je op een uur tijd heel dicht naar het verzadigingspunt toe gaat kruipen. Ten eerste gaat je water daardoor minder makkelijk verdampen in je koeler, ten tweede wordt het klimaat in je kamer al snel benauwd, plakkerig vochtig.
Groet, Jan
Maar het gaat mij nu gewoon even om het pricipe.
Als er 1L water van 18°C verdampt, is in een uur, dan heeft hij in dat uur toch een (gemiddeld) koelvermogen van 683W?
Er is dan toch 683Wh aan warmte uit de lucht onttrokken?
Net zoals een airco warmte uit de lucht onttrekt...?
Lucas
Als er 1L water van 18°C verdampt, is in een uur, dan heeft hij in dat uur toch een (gemiddeld) koelvermogen van 683W? ja dus:
Groet, Jan