Schakeling

Irene stelde deze vraag op 30 mei 2023 om 13:38.

Hoi,  ik moet voor school een schakeling maken en dat gaat over
deze opdracht 
Je moeder loopt vaak naar je kamer om je voor een kopje thee te halen. Het is voor beiden prettiger als ze je kan roepen door een zoemertje af te laten gaan. Maak een schakeling waarmee:
- je aan je moeder met behulp van een LED aan kan geven dat je thuis bent. Je hebt een drukschakelaar om aan te geven dat je thuis bent en een drukschakelaar om aan te geven dat je weg gaat.
- een drukschakelaar voor je moeder waarmee ze de zoemer af kan laten gaan. Als je er niet bent gaat de zoemer niet af.
Hier onder in de bijlage heb ik de schakeling gemaakt en voldoet die aan alle eisen, maar nu moet ik gaan uitleggen in een filmpje wat er precies gebeurd met hoge en lage signale etc kan iemand mij daar bij helpen?

Bijlagen:

Reacties

Theo de Klerk op 30 mei 2023 om 14:42
Als de drukschakelaar wordt ingedrukt dan gaat een stroompje lopen met een spanning van 5V. We noemen dat een "hoog" signaal. Als de schakelaar open staat is er geen stroom en noemen we het signaal "laag".  De drukschakelaar veert echter steeds in de "uit" stand terug als je het niet indrukt.
Dus voor het bovenste deel geldt:
De bovenste drukschakelaar indrukken geeft hoog signaal op de geheugencel. Dit signaal wordt doorgegeven aan de LED en die gaat branden. Door de geheugencel wordt het signaal doorgegeven en volgehouden ook al wordt het ingangssignaal weer laag.
Pas als de "reset" ingang van de geheugencel hoog wordt, wordt de uitgang weer laag gezet en gaat de LED uit.

Voor jou de rest...

(en zoals altijd zijn er meerdere oplossingen van dit probleem mogelijk)
Irene op 30 mei 2023 om 14:57
Bedankt voor uw tijd!
voor het andere deel gaat het dus doordat er een hoog signaal op de geheugencel en de led aan staat en de moeder de drukschakelaar indrukt dat er daardoor ook signaal afgeven wordt naar de zoemer, maar als de led uitstaat gaat de zoemer niet af komt dat dan doordat er een laag signaal staat op de geheugencel wordt er geen verbinden gemaakt met de zoemer? 
Theo de Klerk op 30 mei 2023 om 15:41
Op de EN poort moeten de ingangssignalen allebei hoog zijn om een hoog uitgangssignaal te geven (dat de zoemer doet zoemen). Als de geheugencel laag is (reset ingedrukt) dan komt moeders signaal niet door (hoog EN laag = laag). Maar als de geheugencel wel hoog is, dan zal gedurende de tijd dat moeder drukt hoog EN hoog = hoog de zoemer wel afgaan. Maar stoppen als moeder de schakelaar loslaat (dan laag EN hoog = laag)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)