Eenheden warmtemeters (kostenverdeelmeters)

Paulo Schreiber stelde deze vraag op 25 mei 2023 om 09:58.

 Ik heb twee vragen.
1. De afrekening van kostenverdeelmeters geeft het warmteverbruik weer in eenheden. Is er een manier om die eenheden om te zetten in aantal m3 gasverbruik dat je nodig zou hebben om de woning te verwarmen? In theorie zou je wanneer je woning wordt aangesloten op stadsverwarming niet meer geld kwijt moeten zijn aan energiekosten dan wanneer je verwarmt met een CV ketel. Dat is echter niet goed te controleren.
2. Heeft de plaatsing van een bankstel op 40 cam afstand van een radiator met een kostenverdeelmeter invloed op hoeveel eenheden er wordt gemeten. Meet de meter meer of minder dan wanneer er geen meubelen voor de radiator worden geplaatst of maakt het niet uit. En wat is hierbij de uitleg?

Reacties

Theo de Klerk op 25 mei 2023 om 11:02
Stadsverwarming zal deels ook gebruik maken van restwarmte geleverd door bedrijven. Het is dus niet duidelijk hoeveel m3 gas gebruikt is om de warmte te leveren. 

Omgekeerd is het theoretisch mogelijk via de warmtecapaciteit van je woning (als je die weet) om terug te rekenen hoeveel m3 een CV ketel dan zou moeten leveren.

Maar die warmtecapaciteit is niet eenvoudig te bepalen: het is de optelsom van warmte die in de wanden zit, de vloeren, de ramen, plafond, meubelen, in feite "alles" wat in huis warmte opneemt. Plus wat uitgestraald wordt door beperkte isolatie: door de muren, ramen e.d. naar buiten. De capaciteit is dan de energie nodig om de hele kamer met alles erop en eraan 1 graad warmer te maken. Daar is geen simpele vuistregel voor bij mijn weten. En daarmee is het moeilijk de "eenheden" om te zetten naar m3 gas voor een CV ketel.

Als je recent bent aangesloten en voordien wel een CV ketel had dan kun je uit gebruiksgegevens van toen zien hoeveel m3 je gebruikte en tegen de prijs van nu dat vergelijken met wat je aan "eenheden" betalen moet. Dat zou niet veel mogen verschillen (in je nadeel).
Jan van de Velde op 25 mei 2023 om 12:31
Dag Paolo,

Als er inderdaad energie met je wordt afgerekend zou dat moeten zijn in joule. Dan staat er waarschijnlijk GJ, gigajoule, op de nota?

Dan is de omrekening eenvoudig: een kuub Gronings aardgas staat gelijk aan ongeveer  32 megajoule (0,032 GJ) 

1 gigajoule staat dan gelijk aan de warmte uit ongeveer 1 : 0,032 ≈ 31 m³ Gronings aardgas. 

Groet, Jan

Paulo op 25 mei 2023 om 13:43
@TheodeKlerk. Het probleem is dat de in rekening gebrachte kosten voor verwarming plotseling 8× hoger is dan wat een vergelijkbaar huishouden zou betalen aan gas voor de CV ketel. Duidelijk is dat het aantal eenheden die worden gemeten erg hoog is. 
  • @JanvandeVelde. Ik zocht inderdaad ook naar die omrekenfactor. 35 m3 gas is ongeveer 1GJ warmte. Helder. Nu nog uitzoeken of in de afrekening nog iets wordt gezegd over hoeveel eenheden een GJ is.
Theo de Klerk op 25 mei 2023 om 13:53
>rekening gebrachte kosten voor verwarming plotseling 8× hoger is dan wat een vergelijkbaar huishouden zou betalen aan gas voor de CV ketel. 

Deze constateringen hebben ook enkele mensen gehad bij tv consumentenprogramma's als Radar en Kassa. Ik heb nog geen goede verklaring gehoord van leverancierskant waarom dit ineens zo anders is.
Paulo op 25 mei 2023 om 14:08
@TheodeKlerk. Die verklaring heb ik ook niet gekregen. Gesteld wordt dat de kosten worden berekend op basis van de metingen. Alleen die metingen geven ineens extreem hoge getallen weer. Deels worden de hogere kosten verklaard door hogere gasprijzen (duurdere inkoop van warmte) maar dan nog is niet verklaard waarom de meters hogere waarden geven.

Nu heb ik begrepen dat die meters werken op basis van een programmering. Er wordt dan per radiatormeter geprogrammeerd bij welk temperatuur verschil de meter moet gaan lopen en ook hoe snel de meter moet lopen. Klopt dat? Want dan zou de verklaring kunnen zijn dat de meters anders zijn geprogrammeerd. Ze worden op afstand uitgelezen dus dat herprogammeren en testen kan dan ook op afstand of is dit 'complotdenken"?
Theo de Klerk op 25 mei 2023 om 14:23
Ik ben niet bekend met manieren van stadsverwarming meten - wellicht dat googlen op die termen meer inzicht verschaft.
Jan van de Velde op 25 mei 2023 om 15:54

Paulo


  • @JanvandeVelde. Ik zocht inderdaad ook naar die omrekenfactor. 35 m3 gas is ongeveer 1GJ warmte. Helder. 

 dan zit je toch ongeveer 10% te hoog, 31 m³ (niet 35) is genoeg voor een GJ uit een moderne HR-CV ketel

https://www.consuwijzer.nl/stadsverwarming-en-blokverwarming/meten-van-warmteverbruik

Paulo op 25 mei 2023 om 19:02
OK je schreef 35 m3. Kan je je bron vermelden. Op de website waarnaar jouw link verwijst kan ik geen uitleg vinden.
Jan van de Velde op 26 mei 2023 om 00:21

Paulo

OK je schreef 35 m3. 

Geen idee waar je dat las, maar niet hier.

Paulo

Kan je je bron vermelden. 

 elk tabellenboek, maar wikipedia ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gronings_gas



Jan van de Velde

Dan is de omrekening eenvoudig: een kuub Gronings aardgas staat gelijk aan ongeveer  32 megajoule (0,032 GJ) 

1 gigajoule staat dan gelijk aan de warmte uit ongeveer 1 : 0,032 ≈ 31 m³ Gronings aardgas. 

 
Groet, Jan

Paulo op 26 mei 2023 om 06:18
@JanvandeVelde
Heb ik je bericht niet goed gelezen. Mijn fout. Bedankt voor de uitleg. Ik heb in de afrekeningen van warmte nog niet kunnen zien hoeveel GJ warmte het verbruik is.
Dat ga ik dan toch eens navragen. In de Warmtewet lijkt te zijn geregeld dat de warmteleverancier die meet met radiatormeters verplicht is een duidelijke afrekening te geven zodat kan worden vastgesteld of het verbruik overeenkomt met verbruik van iemand met een CV ketel. Jouw info kan verschil maken. Weet ik het verbruik in Joules dan kan ik ook beter aantonen dat wat zij aan eenheden in rekening brengen niet klopt.
Paulo op 26 mei 2023 om 06:21
Ik ben nog wel benieuwd naar het antwoord op mijn tweede vraag. Heeft de plaatsing van een bank op 40 cm afstand van een radiator met een radiator meter invloed op de metingen. Waarom wel? Waarom niet?
Theo de Klerk op 26 mei 2023 om 08:28
Naar mate de warmte niet afgevoerd kan worden zal de radiator heet blijven en meer verdamping geven in de meter. Dat levert dan denk ik de vreemde situatie op dat er weinig wordt afgenomen maar dat de meter iets anders constateert. Dit gaat uit van ongeregelde radiator. Meestal knijpen die watertoevoer af als een bepaalde temperatuur in de omgeving is bereikt. Maar dat zal veelal bij de toevoerknop zijn, niet op de plek van de meter.
Paulo op 26 mei 2023 om 08:51
Dag Theo.
Je hebt het over "verdamping in de meter". Het gaat hier om radiatoren met Ista radiatormeters die elektronisch worden uitgemeten. Die meten het verschil tussen de temperatuur van de kamer. Bij een temperatuur verschil van 4 graden gaat de meter lopen.
Hoe werkt zo'n meter dan bij verschillende kamertemperaturen en radiatortemperaturen? Tikt dat ding sneller wanneer de kamer kouder dan wel de radiator heter wordt? En wat is de invloed van meubels voor de meter. Ik zou denken dat de meter een hogere kamertemperatuur gaat meten en bij gelijkblijvende radiatortemperatuur de meter minder snel gaat tikken. 
Theo de Klerk op 26 mei 2023 om 09:12
Daarvoor geldt denk ik hetzelfde. De radiator blijft heet, de kamer koud want de bank voorkomt dat de warmte kan worden afgestaan aan de kamer dus het temperatuursverschil zal boven de 4 graden blijven. Tenzij de meter in de bank is opgenomen...
Paulo op 26 mei 2023 om 17:18
Theo,
Maar de radiatormeter zit toch op de radiator? De meter zou dan de luchttemperatuur meten tussen de radiator en de bank. Die temperatuur is hoger dan de temperatuur van de kamer. De ruimte voorbij de bank.
Wanneer de sensor van de kamertemperatuur aan de andere kant van de bank zit dan kan ik jou uitleg volgen. 
Dus waar zit bij ISTA radiatormeters de sensor voor meting van de kamertemperatuur?
 
Theo de Klerk op 26 mei 2023 om 17:59
Zoals gezegd: ik heb geen stadsverwarming of ervaring daarmee en ook geen idee waar die sensors van de meters zich bevinden.
Zie https://www.ista.com/nl/bewonersinformatie/veelgestelde-vragen/faq/hoe-werkt-de-elektronische-radiatormeter/

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)