verwarmen van stoffen

m stelde deze vraag op 10 oktober 2004 om 15:09.
Ik heb een paar vraagjes: 1. wanneer zetten stoffen uit? 2. Wanneer krimpen stoffen? 3. Wat weet je van het volume van een voorwerp als de temperatuur verandert? 4. Hangt dichtheid van de temperatuur af? Alvast bedankt :)!

Reacties

Frank op 11 oktober 2004 om 23:31
Hoi m v o,

1&2: Bij een toenemende temperatuur zullen normaal gesproken stoffen uitzetten (en dus krimpen als de temperatuur weer afneemt). Hoeveel een stof uitzet, hangt af van de uitzettingscoëfficiënt, die specifiek is voor elke stof. Deze uitzettingscoëfficiënten zijn gemakkelijk op te zoeken in bijvoorbeeld een Binas.

3: Een logische gevolg van bovenstaande is dus dat het volume van een voorwerp groter wordt als de temperatuur stijgt, omdat er immers meer ruimte door het voorwerp wordt ingenomen.

4: De dichtheid is gegeven door de hoeveelheid stof per volume-eenheid. Als de temperatuur van een voorwerp stijgt, wordt zoals gezegd bij 3 het volume groter. Er onstaat echter geen extra materiaal, maar dezelfde hoeveelheid materiaal neemt meer ruimte in. De dichtheid neemt dus af als de temperatuur toeneemt.

Met vriendelijke groet, Frank
(technische natuurkunde Universiteit Twente)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)