supergeleiding en diamagnetisme

Chris stelde deze vraag op 14 april 2023 om 14:08.

Hallo,
Graag zou ik een antwoord willen hebben op een vraag die ik heb, i.v.m. met een scriptie voor een vervolgopleiding over het onderwerp supergeleiding. Kunt u me daarbij helpen? Misschien ook checken of ik het juiste verhaal te pakken heb ...

Er zijn ferromagnetische, paramagnetische stoffen en diamagnetische stoffen. Bij deze laatste zijn de elektronen gepaard aanwezig. Op wikipedia staat dat diamagnetisme een kwantumeigenschap is waarbij een extern magneetveld in zo'n stof een tegengesteld magneetveld opwekt o.a. door de Wet van Lenz. Bepaalde geleiders (welke?) vormen bij extreme lage temperatuur een aparte samengesmolten stof: een bose-einsteincondensaat. Dat is naast gas, vloeibaar en vast nog een aparte aggregatietoestand: een soort plasma. die stof is dan supergeleidend. Daarbij vormen elektronen cooperparen en kunnen ze als eenheid door een geleider gaan zonder weerstand. In deze toestand kan een magneet ook blijven zweven door de wet van lenz in combinatie met het meissnereffect.
 
Mijn vraag is of het diamagnetisme dat ontstaat een eigenschap is van de geleider zelf, of dat een bose-einsteincondensaat altijd een diamagnetische stof is of dat cooperparen zelf diamagnetisch zijn of dit veroorzaken.

Ik hoop dat u er iets over kan zeggen
Bedankt,
Max
 

Reacties

Theo de Klerk op 14 april 2023 om 14:48
Beetje verkeerde vraag: het is ALTIJD een eigenschap van de geleidende stof. Uit die eigenschappen volgt of onder toestanden een dia- para- of ferromagnetische eigenschap ontstaat. 
Chris op 14 april 2023 om 14:53
Misschien dan even anders gevraagd: Verkeert een bose-einsteincondensaat altijd in een diamagnetische toestand, of: is zo'n plasma diamagnetisch ? 
Theo de Klerk op 14 april 2023 om 15:25
Ik geloof dat ik je vraag nog steeds niet snap. Twee elektronen die gelijk gepaard zijn kunnen niet op dezelfde plek zitten vanwege het Pauli-exclusion principe voor fermionen. Toch kunnen ze bij zeer lage temperatuur zo dicht bijeen staan dat "van ver weg" het lijkt alsof het 1 deeltje is met heeltallige spin: een boson (ipv 2 fermionen). als collectie bosonen kan dan een diamagnetisch effect optreden (die bijdrage is zo klein dat bij het minste aanwezige paramagnetisme het niet meer detecteerbaar is).
Dus het bose-einstein condensaat zal  diamagnetische eigenschappen tonen. 

Een plasma is gedefinieerd als een toestand van een gas dat uit ionen en elektronen bestaat terwijl een bose-einstein condensaat een gas van bosonen is (in lage dichtheid) gekoeld tot bijna absolute nulpunt. (https://www.tutorialspoint.com/p-what-is-plasma-and-bec-p)
Chris op 14 april 2023 om 16:19
Ondanks dat we elkaar misschien niet helemaal begrepen hebben, heb ik toch wel hierdoor een antwoord op m'n vraag gekregen.😉 Ik begrijp de stof redelijk goed, maar het ging vooral om het feit of elke geleider ieens onder een kritische temperatuur kan veranderen in een diamagnetische stof.
Chr 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twaalf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)