Hallo,
Graag zou ik een antwoord willen hebben op een vraag die ik heb, i.v.m. met een scriptie voor een vervolgopleiding over het onderwerp supergeleiding. Kunt u me daarbij helpen? Misschien ook checken of ik het juiste verhaal te pakken heb ...
Er zijn ferromagnetische, paramagnetische stoffen en diamagnetische stoffen. Bij deze laatste zijn de elektronen gepaard aanwezig. Op wikipedia staat dat diamagnetisme een kwantumeigenschap is waarbij een extern magneetveld in zo'n stof een tegengesteld magneetveld opwekt o.a. door de Wet van Lenz. Bepaalde geleiders (welke?) vormen bij extreme lage temperatuur een aparte samengesmolten stof: een bose-einsteincondensaat. Dat is naast gas, vloeibaar en vast nog een aparte aggregatietoestand: een soort plasma. die stof is dan supergeleidend. Daarbij vormen elektronen cooperparen en kunnen ze als eenheid door een geleider gaan zonder weerstand. In deze toestand kan een magneet ook blijven zweven door de wet van lenz in combinatie met het meissnereffect.
Mijn vraag is of het diamagnetisme dat ontstaat een eigenschap is van de geleider zelf, of dat een bose-einsteincondensaat altijd een diamagnetische stof is of dat cooperparen zelf diamagnetisch zijn of dit veroorzaken.
Ik hoop dat u er iets over kan zeggen
Bedankt,
Max