Resonantie en de energie ervan

Anne stelde deze vraag op 23 februari 2023 om 08:57.

Hallo,
Ik heb een vraag over geluid en resonantie.
Als je een klein instrumentje zoals zo'n ding in een speeldoosje gewoon afspeelt, dan hoor je niks en leg je hem op een tafel, dan hoor je ineens alles heel goed. Ik begrijp dat dit door resonantie komt en te maken heeft met de eigenfrequentue van die tafel bijvoorbeeld. Maar toch is het geluid harder. Waar komt de energie van dat hardere geluid vandaan? Komt dat alleen maar uit de beweging van het draaien? Het is toch veel meer ? Ik snap dat niet helemaal. Het lijkt alsof er meer energie bijgekomen is, en dat kan niet. Weet u dat ?
groetjes, Anne.

Reacties

Jan van de Velde op 23 februari 2023 om 09:42
Dag Anne,

Resonantie is één optredend effect, maar in het geval van een (hard, glad) tafelblad en een speeldoosjes is reflectie vast en zeker ook ene heel belangrijk punt: Geluidsgolven zouden zich anders bolvormig van het speeldoosje weg verplaatsen, en van dat deel van het geluid dat van jou weggaat hoor je niks. Nu weerkaatst de tafel die weggaande golven alsnog. 

En inderdaad, er komt niet magisch energie bij. Als het luider klinkt door resonantie zal dat ten koste moeten gaan van iets. Dat zal dan de tijdsduur van de toon moeten zijn. 

Groet, Jan
Anne op 23 februari 2023 om 10:04
Dat begrijp ik, maar het is me nog niet-helemaal duidelijk. Dat apparaatje met een draaiwieltje eraan is vrijwel niet te horen als je eraan draait. Als je hem dan op een tafel zet en eraan draait hoor je ineens heel hard het muziekje. Dat is meer geluid of trilling. Waar komt die extra hoeveelheid energie van de trilling dan vandaan ? Is dat eigenlijk de energie van het draaien, maat dat je eerst niet hoort en nu wel ? Is dat in de tafel gegaan ofzo ? Misschien kunt u daar nog iets over verduidelijken.
Groetjes Anne.
Jan van de Velde op 23 februari 2023 om 10:29
dag Anne,

Zoals ik zei, meer trilling zal ten koste gaan van de lengte van elke toon. Dat dat op het eerste gehoor niet zo opvalt is goed mogelijk, ook al omdat geluid nog een beetje rond-echoot in de kamer waar je dit experiment doet.  
Verder zijn onze zintuigen extreem slechte meetinstrumenten. Wat wij veel luider, veel feller, veel hoger, veel warmer enz noemen kan in de praktijk best meevallen (of tegenvallen) ....

Groet, Jan
Theo de Klerk op 23 februari 2023 om 10:30
Er komt geen extra energie vandaan - het wordt efficienter benut om te doen waarvoor we het gebruiken. Zoals een LED lamp wel 20x langer licht kan geven dan een gloeilamp met dezelfde hoeveelheid energie. De gloeilamp gebruikt een groot deel van de energie voor andere zaken (vooral verhitting en uitzetting).

De trillende wieltjes zetten de lucht in beweging, een klankkast doet dat ook maar doet dat met meer lucht en klinkt daardoor beter hoorbaar. Dezelfde energie wordt over meer lucht verdeeld. De wieltjes zullen korter trillen. Het geluid "onbelast" zal hoger (blikkeriger) klinken dan "belast" met een klankkast
(over klankkast:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Klankkast )
Anne op 23 februari 2023 om 11:08

Bedankt voor de reacties. Ik begrijp het nu wel denk ik. Alle energie komt uit de beweging van iemand. Dat wordt eerst nauwelijks benut, maar via de tafel wel. Er is niet meer of minder energie, maar het is efficiënter gebruikt bij resonantie begrijp ik.de toevoer van energie blijft komen door het draaien en daardoor blijft het resoneren, alleen nu beter met minderdaad energieverlies. Zo begrijp ik het uit de reacties.

anne 

Jan van de Velde op 23 februari 2023 om 11:18
het "blijft" niet resoneren, integendeel. Het resoneert, daarom is er meer geluid, en dat effect lijkt door reflectie sterker dan het is, MAAR gedurende kortere tijd. Door allerlei omgevingseffecten valt die kortere tijd niet zo op.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)