Hoek bij onbepaaldheid

Suze stelde deze vraag op 16 februari 2023 om 19:57.

Ik begrijp niet waarom het elke keer sin(a) = px / p is en dan bij 23 ineens tan(a) = px / p


Reacties

Theo de Klerk op 16 februari 2023 om 21:40
Voor zeer kleine hoeken is sin φ = tan φ = φ  als de hoek φ in radialen wordt uitgedrukt.
Jaap op 16 februari 2023 om 21:45
Dag Suze,
De tangens van α in de uitwerking van opgave 23 moet de sinus zijn.
Bij de halve tophoek α moet staan

zodat de gevraagde tophoek 1,46º is.
Doordat het om een kleine hoek gaat, is de uitkomst in 3 significante cijfers met de correcte sinus trouwens hetzelfde als met de strikt genomen onjuiste tangens.

Aanvulling, niet door jou gevraagd…
Opgave 23 is ontleend aan het centraal examen vwo 2016, tijdvak 2, opgave 'Buiging bij een enkelspleet'. In het examen staat ook jouw vraag 23a, 'Leg uit waarom in de punten A en B de lichtintensiteit nul is.'
In het correctievoorschrift van het examen staat als voorbeeld van een antwoord: 'In punt A komt licht van de ene kant van de spleet en van de andere kant van de spleet. Er treedt een verschil in weglengte op, waardoor een faseverschil Δϕ=½ optreedt. Dit geeft destructieve interferentie.' Dit is niet juist in het correctievoorschrift en op natuurkunde.nl
Verbeterd: in punt A komt licht van punt P1 aan de linker kant van de spleet en van een punt Q1 in het midden van van de spleet. Tussen deze twee golven treedt een weglengteverschil van ½·λ op, waardoor ze aankomen in A met een faseverschil Δϕ=½. Dit geeft destructieve interferentie.
Destructieve interferentie treedt ook op bij het volgende puntenpaar P2 en Q2 die pal rechts van P1 en Q1 liggen. Enzovoort voor alle punten P en Q over de hele breedte van de spleet.
Het verschil in weglengte 'vanaf de linker kant van de spleet tot A' en 'vanaf de andere kant van de spleet tot A' is zodoende een hele λ en dit leidt tot een faseverschil van Δϕ=1 in A.
Groet, Jaap
 
https://www.examenblad.nl/examen/natuurkunde-vwo-2/2016/vwo?topparent=vg41h1h4i9qe

https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/3160/buiging-bij-een-enkelspleet-vwo-examen-2016-2-opg-4
Suze op 16 februari 2023 om 22:05
Ik begrijp het nu helemaal dank u wel! Ik had zelf ook al zo mijn vraagtekens bij a inderdaad maar nu helemaal opgelost :)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)