maanlicht in wolken

Jasper stelde deze vraag op 04 februari 2023 om 09:33.

 Vanmorgen keek ik naar de bijna volle maan en zag dat de wolken rondom fel verlicht waren . Wolken zijn wellicht op zo'n 50 kilometer afstand ( geen idee precies ) en de maan op 380 duizend ongeveer . Je zou dan toch verwachten dat er geen concentratie van licht kan ontstaan op het stukje wolkendek waar de maan zich ogenschijnlijk bevindt ? Hoe werkt dit precies ? Ik neem aan dat de maan geen laser is :) 

Reacties

Jan van de Velde op 04 februari 2023 om 10:39
Dag Jasper,

normaal gezien zie je slechts de lichtstralen die van de maan rechtstreeks naar je oog gaan.

Wat je nu óók ziet zijn (een deel van) de stralen die normaal gezien allemaal rondom jou op aarde terecht zouden komen, maar waarvan nu een deel door neveldruppels tóch jouw kant op gestuurd worden (en ook een deel allerlei andere kanten op natuurlijk).



Jij noemt dat "fel" verlicht, maar dat felle is heel erg subjectief. In de duisternis is elk beetje licht al gauw fel. Als je dan ook nog weet dat hersenen contrasten in beelden versterken...

Groet, Jan
Theo de Klerk op 04 februari 2023 om 12:22
En zoals Jan tekent: normaal zou je onder een wolk de maan niet zien als al het licht wordt geabsorbeerd (geen volle maan bij een compleet bewolkte lucht). Maar bij een "losse" wolk of gat in het wolkendek zou je ook niks zien als licht alleen rechtdoor straalt (net als een paraplu je droog houdt). Door de verstrooiing komt licht van de rand van de wolk toch jouw kant op. Een beetje licht in duisternis lijkt dan al snel heel licht. De minder felle verlichting rondom die rand wordt veroorzaakt door licht dat na verstrooiing nog door een dun laagje wolk moet en daarin voor een deel geabsorbeerd wordt of alsnog in een andere richting verstrooid wordt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)