Maansverduistering door Venus

Ad stelde deze vraag op 03 februari 2023 om 23:26.
Stel dat de zon monochromatisch licht van één enkele golflengte zou uitzenden. Stel verder dat bij voorbeeld Venus zich precies zou bevinden tussen de zon en de maan. Stel verder dat de aarde zich zou bevinden zoals op het plaatje is aangegeven. Zou je dan vanaf de aarde een (gedeeltelijke) maansverduistering zien?

Reacties

Theo de Klerk op 03 februari 2023 om 23:49
Als je de situatie eens tekent en de lichtstralen tekent die vanaf de zon aan beide kanten langs Venus scheren. Wat moet dan de conclusie zijn? (ook al is de tekening helemaal niet op schaal - de hoeken van schaduwen zouden dan bijna parallel zijn)
De betekenis of nut van monochromatisch licht ontgaat me.

Ad op 04 februari 2023 om 00:03
Begrijp ik het goed dat Venus te ver van de maan afstaat om een slagschaduw op de maan te maken ook bij monochromatish licht? Als dat zo is hoe groot zou de afstand van Venus t.o.v. de maan dan moeten zijn om een slagschauduw te geven?
Jan van de Velde op 04 februari 2023 om 00:17
dag Ad,

Ja dat begrijp je goed, en zoals Theo al zegt heeft monochromatisch er niks mee te maken.

Dus dan ga je nu eens een schets moeten maken, zoiets als die van Theo, driehoeksmeetkunde, bekende afstanden en diameters moeten opzoeken,  en dan bedenken waar je Venus en/of de maan heen wil schuiven t.o.v. de zon om de maan binnen de kernschaduw van Venus te krijgen.

Puzzel maar eens wat alsjeblieft, in plaats van ons aan het rekenen te zetten aan dit soort onwaarschijnlijke scenario's.

Groet, Jan
Ad op 04 februari 2023 om 00:30
Dag Jan,

Heel, heel erg bedankt voor je antwoorden. Het plaatje is zeer verhelderend, Ja, het is me nu in elk geval wel duideljk, dat Venus qua afstand t.o.v. de zon dicht in de buurt van de aarde zou moeten liggen omdat de aarde, wanneer de zon, de aarde en de maan op een rechte lijn zouden liggen en de maan aan de buitenkant van de aarde, wel een slagschauduw geeft op de maan. Daarbij ga ik er maar even vanuit dat de aarde en Venus ongeveer even groot zijn.

PS Hoe maak je die mooie plaatjes/
Theo de Klerk op 04 februari 2023 om 00:56
> Hoe maak je die mooie plaatjes
Die maak je met elke tekentool. Ik gebruik meestal (omdat ik die kan dromen) Powerpoint maar Paintshop, Paint, Corel Draw, Prezie... het kan met elk
Ad op 04 februari 2023 om 01:05
Ja, ik maak ook altijd gebruik van Paint, maar zo'n mooi plaatje als gemaakt door Theo lukt me toch niet. UIteraard ligt dat aan mij.
Jan van de Velde op 04 februari 2023 om 01:17
Paint is veel te beperkt. Ik gebruik Paintdotnet, ruitjesachtergrond eronder voor symmetrische plaatsing en werken in lagen daarboven. 
Ad op 04 februari 2023 om 15:26
Dag Jan,

Bedaankt voor de tip. Ik ga kijken naar Paintdotnet.
Ad op 08 februari 2023 om 17:09
Nog even een ander vraagje. Met een telescoop kunnen we de transit van Venus zien als die plaats vindt. Kunnen we, bijvoorbeeld met een goede verrekijker, staande op de aarde met volle maan ook een transit van een luchtballon zien tussen de aarde en de maan waarbij dan de luchtballon als een zwart puntje aan de maan voorbij gat?
Jan van de Velde op 08 februari 2023 om 17:22
dag Ad

ja, al praat je bij zo'n overgang (zo noemen we dat in Nederland) eerder over de situatie waarbij iets draait rondom ster of planeet waar je vanaf de aarde naar kijkt. De manen van Jupiter bijvoorbeeld.

Zoiets als dit:

valt daar niet echt onder, dat vliegtuig vliegt niet rond de maan.

Of dit een echte foto is of een fotoshop weet ik trouwens niet zeker. Het kan wel echt zijn denk ik: gezien de contrails (als die echt zijn) vloog dit vliegtuig vast wel op een kilometer of 10 hoogte, en om op die afstand zulke details aan dat vliegtuig te hebben gebruik je een deftige telescoop

Groet, Jan
Ad op 09 februari 2023 om 11:01
Hi Jan,

Heel erg bedankt voor de prachtige afbeelding met het vliegtuig. Als het inderdaad een echte foto is zonder trucage dan is de foto zeer verhelderend.

Nogmaals dank, Ad
Theo de Klerk op 09 februari 2023 om 11:11
Zoeken op "aircraft moon" of "sun" levert een heleboel spektakulaire plaatjes op die geschoten zijn. Ook ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de meeste "fake" zijn. Met de huidige generaties beeldbewerkers kun je iets er al snel aannemelijk uit laten zien. Hieronder ook een genomen met een telescoop. Ik blijf de "vegen" rondom het toestel verdacht vinden.
Ad op 09 februari 2023 om 12:48
Ik ga ook nog zoeken met "aircraft moon" of "aircraft sun" en kijken of er ook niet getrukeerde foto's bij zitten.
Kris op 10 februari 2023 om 16:45
In dat kader heb ik ook nog wel een mooi en ongetruukeerde foto van Thierry Legault. Op zijn website kun je zien hoe hij deze foto's maakt.
Ad op 11 februari 2023 om 18:12
Hallo Kris,

Deze foto is echt geweldig en die kan ik heel goed gebuiken voot het artikel dat ik aan het schrijven ben. Bedankt, Ad
Ad op 11 februari 2023 om 23:31
Hallo Kris,

Is er ook een foto van een transit van het ISS tussen de Aarde en de Maan, dus met de Maan als achtergrond?
Jan van de Velde op 12 februari 2023 om 00:05
Dag Ad,

google it:
iss in front of moon

Groet, Jan
Ad op 12 februari 2023 om 00:22

Hi Ja,

Bedankt voor de super tip. Ik heb een mooie foto gevonden (zie bijlage).

Nogmaals dank, Ad

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)