Verdampen van een vloeistof.

Harm stelde deze vraag op 03 februari 2023 om 17:56.

Hoe verloopt het verdampen van een vloeistof. Ik weet dat het proces druk en temperatuur afhankelijk is. Graag een verhaal in de trant van: bij lage temperatuur bewegen moleculen zich traag en hebben niet energie genoeg om in grote getale los te komen van de vloeistof, maar bij toenemende temp. neemt de snelheid en aantal botsingen toe etc. etc

Reacties

Theo de Klerk op 03 februari 2023 om 19:21
Je geeft je eigen antwoord al. Toenemende temperatuur laat vloeistofmoleculen sneller bewegen en sommigen zo snel dat ze de aantrekkingkracht van buren kunnen overtreffen en uit de vloeistof verdampen. Tegelijk zullen enkele damp-moleculen weer in de vloeistof terugkeren. Bij elke temperatuur is er een "verzadigingsdruk" die wordt veroorzaakt door de ontsnapte moleculen.
Als de temperatuur stijgt neemt de druk ook toe (want meer moleculen ontsnappen). Als de druk 1 atm wordt dan is die gelijk aan de luchtdruk en zal de damp zich door de ruimte verspreiden: de vloeistof kookt en uiteindelijk zal er geen vloeistof meer over zijn. Bij (iets meer dan) 1 atm is het mogelijk ook dampbellen te maken in de vloeistof: kookbellen. "Koken" kun je ook zien als "moleculen bewegen zo snel dat ze dampbellen in een vloeistof kunnen maken en verdamping ook in de vloeistof plaatsvindt.
Jaap op 03 februari 2023 om 21:44
Dag Harm,
In aanvulling op je eigen, correcte verhaal…
• Verdamping van vloeistof kan plaatsvinden bij elke vloeistoftemperatuur en druk. Als de dampdruk boven de vloeistof groter is dan de verzadigingsdruk bij de heersende temperatuur, zal er sneller vloeistof condenseren dan verdampen.
• Koken gebeurt als de vloeistoftemperatuur ten minste gelijk is aan het kookpunt dat hoort bij de heersende druk. Aan het vloeistofoppervlak is de vloeistofdruk gelijk aan de druk van het gas erboven. Hoe hoger die druk, hoe hoger het kookpunt en omgekeerd. Als de vloeistof kookt, ontstaan overal in de vloeistof dampbellen en verloopt de verdamping sneller.
Gevolg 1: bij een druk hoger dan 1 atmosfeer kookt water pas bij een temperatuur boven 100 ºC. Bij de verhoogde druk in een snelkookpan bereiken de aardappelen een hogere temperatuur, verlopen chemische processen sneller en zijn de piepers eerder gaar.
Gevolg 2: hoog in de bergen duurt het langer tot de aardappelen in een open pan gaar zijn.
Gevolg 3: bij verlaagde druk is het kookpunt beneden 100 ºC. Stel dat je bramenjam wilt maken. Je verhit de bramen met een bodem water tot ze uiteenvallen. Deze moes bevat te veel water en is te dun. Om de verdamping te versnellen, zuig je de ruimte in de ketel met een pomp aldoor zowat 'vacuüm'. De vruchtenmoes kookt dan al bij een temperatuur ruim beneden 100 ºC. Chemische processen die nadelig kunnen zijn voor de smaak, verlopen langzamer.
Groet, Jaap
Harm op 06 februari 2023 om 14:05
Beste Theo de Klerk en Jaap, hartelijk bedankt voor jullie reacties. Ik kan daarmee wel verder. Hartelijke groet, Harm

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)