Zelfbouwlamp

Rin stelde deze vraag op 25 januari 2023 om 16:33.
Ik heb een zelfbouwlamp gekregen met 17 goeidraadlampen van 15 watt in serie. De lampen branden zacht. Betekent dit dat ze niet 17 x 15 watt = 235 watt verbruiken maar minder? Want  minder licht? Ik begrijp niet hoe je de berekening moet maken. Laat staan wat het resultaat is.

Reacties

Jan van de Velde op 25 januari 2023 om 17:09
Dag Rin,

15 watt zegt alleen maar iets als er nog iets, bijvoorbeeld de (nominale) spanning, bij staat.

Als er op staat 230V/15W dan zal die 15 W alleen verbruikt worden als de lamp in zijn eentje (of parallel) aan de 230 V hangt.

17 lampen van 230V/15W in serie geschakeld aan het stopcontact? Ik denk dat die niet eens meer zachtjes branden. Het zou me verbazen als er door de grote weerstand nog genoeg stroom zou lopen om die draden zelfs maar nauwelijks zichtbaar flauwtjes donkerrood te laten gloeien.

Los van dit alles: wat is dit voor een apparaat? Want gloeilampen mogen niet eens meer verkocht worden, en terecht. 

groet, Jan
Jaap op 25 januari 2023 om 17:18
Dag Rin,
Wordt elk van de 17 gloeidraden normaal gesproken aangesloten op het stopcontact (circa 230 V)? En worden de 17 gloeidraden nu in serie geschakeld aangesloten op het stopcontact?
In dat geval is het vermogen van een in serie geschakelde gloeidraad minder dan 15 W.
Het vermogen van de 17 in serie geschakelde gloeidraden samen is ook minder dan 15 W.

Toelichting
Het vermogen P=U²/R van een in serie geschakelde gloeidraad is niet 15 W maar lager, zodat een gloeidraad minder licht geeft en een lagere temperatuur heeft dan normaal.
Ten eerste is de spanning over een gloeidraad U=230/17=13,5 V in plaats van de gewone 230 V.
Ten tweede is de weerstand R van de gloeidraad anders dan normaal doordat de temperatuur lager is dan normaal. De gloeidraad van de meest gebruikte gloeilampen bestaat uit het metaal wolfram. Hiervoor geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe groter de weerstand. Bij de in serie geschakelde gloeidraden kun je niet eenvoudig bepalen wat hun temperatuur zal zijn en hoezeer dit hun weerstand beïnvloedt.
Gevolg: je kunt het vermogen van een gloeidraad of de 15 in serie geschakelde gloeidraden samen niet eenvoudig berekenen.
Groet, Jaap
Rin op 27 januari 2023 om 00:40
Dag
Bedankt voor de reacties.
Even wat uitleg: eerder probeerde ik met de bestaande 1715 watt lampen deze te vervangen door ledlampen maar die werken niet in serie. Krijgen te weing stroom en starten(?) dan niet. 

De lamp is een zelfbouwproject van een kennis van mij. Geen grapje; een professor in de electronica. Hij leeft niet meer en heeft deze dertig jaar geleden zo gemaakt. Het zou kunnen zijn dat de lampen niet allemaal samen in serie staan maar in cohorten. Vandaag heb ik een proefopstelling gemaakt met drie lampen van 15 watt om een beeld te krijgen hoeveel watt dat gebruikt en kom ik met een energiemeter op ongeveer 8 watt uit voor het totaal van drie lampen. Dus al die lampen bijelkaar weet ik nu verbruiken in iedergeval geen 15 w x 17 lampen =  255 w.
Ik ga nog uitzoeken hoeveel lampen in serie staan, lijkt me sterk dat ze in een lange rij zitten. Dat wordt anders een 'oud kerstboom verhaal'. Wanneer er één lampje destijds kapot ging, ging alles uit. En maar zoeken welke de kapotte was.
Ik houd jullie op de hoogte.

Theo de Klerk op 27 januari 2023 om 21:44
Aangezien LED lampen alleen branden op gelijkstroom (in een specifieke richting) boven een bepaalde drempelspanning (typisch enkele volts, een kerstlampensnoer heeft LED lampjes van 3,2V) en ook slechts weinig stroom kan hebben (typisch 0,5 - 0,01A) vermoed ik dat alle LED lampen altijd parallel staan zodat ze allemaal dezelfde spanning hebben en de stroom gelijkelijk onder elkaar verdelen.

Aannemend dat je de drie lampen parallel hebt staan dan is 8 W voor drie lampen inderdaad geen 15 W. Alleen parallel kan een aanduiding 220 V 15 W een stroom door elk van de lampen vermoeden van 15/220 A. Dan gebruiken ze 3 x15 = 45 W.
Als je ze in serie zet en de lampen identiek zijn dan ligt het in de verwachting dat over elk slechts 220/3 V staat. Het vermogen neemt dan af: P = U2/R dus bij 1/3 U0 neemt het vermogen 9 x af. 15/9 = 1,7 W voor elke lamp. Voor 3 lampen dus 5,1 W - dat is nog geen 8 W zoals je die mat.
Rin op 29 januari 2023 om 13:04
Dankje voor de reactie. Je uitleg is duidelijk. En sluit uit dat de zelfbouwlamp geen 255 w verbruikt, maar veel minder.

Terzijde:
Naar ik begrijp leveren die 17 lampen in serie meer weerstand en branden dan dus zachter. 
In mijn oude auto zit een weerstand die moet zorgen dat bij het starten de stroom via die weerstand komt. Deze weerstand wordt altijd flink heet. Dus dat kost energie. Bij oldtimers zit zo'n ding er vaak in. Heeft te maken met het feit dat accu's vroeger niet zo sterk waren.
Wat ik nu niet begrijp is, dat vanwege het serieschakelen van 17 lampen, waarbij dus de weerstand flink groter wordt, dit niet ook extra energie vraagt gelijk zo'n weerstand in zo'n oldtimer. Of vergelijk ik nu appels met peren?
Jan van de Velde op 29 januari 2023 om 13:49
Je vergelijkt appels met peren.

Die weerstand in het startcircuit van je auto herken ik niet, maar dat zegt weinig, ik ben geen autotechnicus.  Wellicht werkt de startmotor op een lagere spanning dan de accu en zit er daarom een voorschakelweerstand tussen?

Die kost "extra" energie omdat jij energie in die motor wil hebben en niet in die voorschakelweerstand.

Met die lampen, serie of parallel geschakeld, heb je alleen de weerstand van die lampen en gaat er dus geen energie naar een verder nutteloos onderdeel.  

Alleen, in serie geschakeld vermoed ik dat geen van de gloeidraden nog heet genoeg wordt om te zichtbaar te gloeien, en dan heb je er als bouwlamp niks aan. Dan is alle energie nutteloos verloren. 



Theo de Klerk op 29 januari 2023 om 16:57
Stroom kun je soms ook vergelijken met rijdende auto's langs een weg.
Enkelbaans: alle auto's achter elkaar. Weg stelt een weerstand voor. Stroomsterkte = aantal auto's/uur langs een punt.
6-baans: 6 auto's kunnen naast elkaar rijden. Er kunnen 6x zoveel auto's rijden over dezelfde afstand. in dezelfde tijd. Stroomsterkte 6x groter, weerstand 1/6 van een enkelbaansweg.
Jan van de Velde op 29 januari 2023 om 17:02

Jan van de Velde

 in serie geschakeld vermoed ik dat geen van de gloeidraden nog heet genoeg wordt om te zichtbaar te gloeien,

 Denkend aan dat woord "zichtbaar" ...
Kan dat gekke ding ooit gemaakt/bedoeld geweest zijn als broedlamp? 

Ik wil er zo zoetjes aan wel eens een foto van zien eigenlijk. Die kun je hier uploaden via dat knopje met dat berglandschapje.

Groet, Jan

Theo de Klerk op 01 februari 2023 om 14:16
> broedlamp
Dan moet je er zeker geen LED vervanging van maken. Die geven nauwelijks warmte. En daar is het bij een broedlamp juist om te doen (dat beetje licht is dan meegenomen).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)