impact van een botsing tegen 40km/u
Bart Geuens stelde deze vraag op 12 januari 2023 om 11:08. Beste,
Stel dat er bij een botsing een kleine opvouwbare paraplu van 250gr van op de hoedenplank naar voor wordt getacapulteerd en op het achterhoofd van de chauffeur belandt.
Met welk gewicht kan je de impact hiervan vergelijken?
Ik heb ooit gelezen dat bij je om een idee te krijgen van de kracht die vrijkomt bij een impactsnelheid van 50km/u je elk gewicht moet vermenigvuldigen met een factor 35.
Bij 50 km/u zou je die kleine paraplu dus ervaren als een gewicht van 1470 kg.
Klopt dat en hoe zit het bij 40km/u?
Dank alvast voor uw respons.
vriendelijke groet,
Bart
Reacties
Hoe groot die is hangt af van hoe lang het remmen/botsen duurt.
a = Δv/Δt.
Bij stilstaan in 0,5 s bij een snelheid van 50 km/h (=50/3,6 m/s)
a= (50/3,6) /0,5 m/s2
Vermenigvuldig dat met de massa van de paraplu (in kg) en je weet de kracht (in newton eenheden). Voor de oudjes die het maar blijven uitdrukken in kg (eigenlijk kgf) deel je de uitkomst door 9,81.
Voor elke andere stoptijd en snelheid kun je het zo uitrekenen.
Er is geen rekening gehouden met vermindering door wrijving tussen paraplu en hoedenplank, luchtwrijving e.d.
Theo de Klerk
Bij stilstaan in 0,5 s bij een snelheid van 50 km/h (=50/3,6 m/s) misschien staat die botsende auto stil in 0,5 s, maar die paraplu heeft tegen je achterhoofd een botstijd veel kleiner dan die 0,5 s.
Verder is geheel de vraag in welke houding die paraplu aan komt vliegen, en welk deel van die parplu tegen je hoofd komt.
Komt de plu dwars aanvliegen zoals die op de hoedenplank ligt, en slaat die met de punt tegen je hoofd, dan is er nauwelijks inpact omdat het grootste deel van de plu jou voorbij vliegt, als ik het zo even simplistisch mag uitdrukken.
Dit is weer typisch zo'n gevalletje van:
zonder analyseerbaar filmpje geen zinnig antwoord op te geven.
Bart Geuens
Ik heb ooit gelezen dat bij je om een idee te krijgen van de kracht die vrijkomt bij een impactsnelheid van 50km/u je elk gewicht moet vermenigvuldigen met een factor 35.
vergeet het.
Bij twee op het oog identieke ongevallen stapt de een ongedeerd, op een paar knikkende knieën na, zelfstandig uit. Voor de ander moet de zwarte auto komen. Op het oog onopvallende verschilletjes kunnen tot enorme verschillen in uitkomst leiden.
Groet, Jan
Geheel waar. Je hoofd heeft geen echte kreukelzone. En het is het voorwerp (paraplu) die stopt - niet de auto (die stopt ook, maar de paraplu gaat gewoon door).
Maar de bestuurder in de auto gedraagt zich ook als de paraplu en wil rechtdoor bewegen als de auto plotseling stil staat. Zowel bestuurder als paraplu bewegen naar voren. Afhankelijk van de nog voorwaartse beweging van bestuurder als paraplu hem/haar treft zal de impact en daarmee kracht iets kleiner zijn (kleiner onderling snelheidsverschil).
Maar losse voorwerpen in een auto zijn altijd gevaarlijk bij botsingen. Soms zelfs dodelijk.