Wat zijn goede examenvragen om te oefenen voor magnetisme

Yasser stelde deze vraag op 26 december 2022 om 14:57.

 Hallo, ik vroeg mij af of jullie magnetisme-vragen wisten (voor HAVO en VWO) die ik zou kunnen oefenen. Ik kwam wel wat opgaven tegen op deze site: https://natuurkundeuitgelegd.nl/examenopgaven.php?onderwerp=e
 maar daar waren ook veel opdrachten over 'Elektriciteit', maar dat wil ik niet oefenen. Ik wil puur alleen het hele onderwerp magnetisme oefenen (bij het onderwerp'Geluid' bijvoorbeeld waren er veel opgaven die puur over 'geluid' gingen, maar bij magnetisme is dat niet echt het geval, dacht ik).

M.V.G.,
Yasser

Reacties

Jaap op 26 december 2022 om 15:13
Dag Yasser,
Je schijft 'puur alleen het hele onderwerp magnetisme'.
Wil je wel of niet oefenen met opgaven over de combinatie van magnetisme en elektrische stroom of bewegende elektrische lading, zoals bij de lorentzkracht?
Indien wel: heb je op natuurkunde.nl gezocht naar het trefwoord lorentzkracht?
Groet, Jaap
Yasser op 26 december 2022 om 15:28
Beste Jaap, hoofdstuk 8 van het groene newton boek gaat allleen over magnetisme, dus ik denk dat ik dan alleen opgaven over magnetisme wil (dat lijkt me tenminste logisch) zonder dat ik teveel van elektricteit (dus serie en parallelschakeling en al die dingen....) moet weten. Maar ik weet niet of mijn docent elektricteit in de toets gaat gebruiken, hij zei dat hij dat niet zou doen (misschien alleen basis dingen, zoals U = I * R, maar hij doet altijd mysterieus over die SE's).


M.V.G.,
Yasser
Jaap op 26 december 2022 om 15:38
Dag Yasser,
Paragraaf 8.2: onder andere elektromagneet, elektromotor.
Paragraaf 8.3: lorentzkracht door combinatie van magnetisme en bewegende elektrische lading.
Paragraaf 8.4: elektromagnetische inductie.
Al met al lijkt me de combinatie van magnetisme en bewegende elektrische lading een van de belangrijke onderwerpen in hoofdstuk 8.
In centrale examens vind je weinig opgaven over magnetisme zonder bewegende elektrische lading.
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 26 december 2022 om 15:40
Ik ken het boek niet, maar magnetisme kan zich "alleen" met magnetisme bezighouden door over weiss-gebiedjes te praten en magneetvelden e.d.
Maar al snel wordt (elektro)magnetisme in verband gebracht met stromen die magneetvelden veroorzaken. Ook op atomair niveau blijken die "weiss gebieden" veroorzaakt te worden door elektrische stroompjes (bewegende elektronen) rondom de atoomkernen. 
Dus de vraag van Jaap blijft relevant: magnetisme als fenomeen apart of als gevolg van elektrische stromen? En dan zijn schakelingen, elektrische velden, ladingen niet direct van belang maar wel de bewegende elektronen die magnetische velden veroorzaken en (als de velden niet constant zijn) ook lorentzkrachten op voorwerpen kunnen uitoefenen.




Yasser op 26 december 2022 om 16:15
Hallo, oké bedankt. Als ik dit allemaal hoor moet ik dus wel oefenen met 'magnetisme met elektrische lading' oefenen. Welke opdrachten zijn dan het best om te oefenen (die ik best wel op een SE over magnetisme (H8) zou kunnen verwachten)?

M.V.G.,
Yasser
Jaap op 26 december 2022 om 16:19
Dag Yasser,
Zoek, bij voorbeeld op natuurkunde.nl met de vergrootglasknop, naar opgaven over lorentzkracht en inductie.
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 26 december 2022 om 16:32
En voor oudere eindexamenopgaven (waar ook nog wel eens SE opgaven uit worden overgenomen) over magnetisme. Een overzicht van examenopgaven en de onderwerpen die ze bevatten vind je op https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/2130/examenopgaven-syllabus-dekking-lijst-havovwo

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)