Onderwerp voor PO en verslag

Hanne stelde deze vraag op 16 december 2022 om 15:42.

 Hallo
Ik moet voor school een uitgebreid eigen onderzoek gaan doen en er ook een verslag over schrijven, maar ik zit nog erg te worstelen met het onderwerp wat ik wil gaan onderzoeken. Ik zit nu vooral te denken aan een experiment met betrekking tot geluid en trillingen. We moeten een verband onderzoeken en dus dacht ik aan het verband tussen de snaarspanning en de frequentie, maar lijkt dit jullie uitgebreid genoeg? Ik hoor graag wat jullie van zo'n experiment denken of dat jullie zelf ook nog goede ideeen voor een experiment met een redelijk uitgebreid verslag hebben.

Reacties

Jaap op 16 december 2022 om 16:27
Dag Hanne,
Je docent is degene die het best duidelijk kan maken wat zij of hij verstaat onder een 'uitgebreid' onderzoek. Aan welke tijdinvestering moet je denken voor de experimenten en de verslaglegging te zamen? Is dat per persoon? Je kunt je docent om een voorbeeldverslag vragen van een eerder jaar.

Wat betreft geluid en trillingen lijkt onderzoek van het verband tussen snaarspanning en frequentie uitvoerbaar. Je kunt dit uitbreiden door ook de massa per lengte m/L van de snaar te variëren, zie Binas tabel 35B2, transversale golf in koord of snaar. Snaren van banjo en basgitaar.
Zo'n onderzoek is al vaak uitgevoerd en er is, ook in oude natuurkunde-examens, kant en klare informatie over te vinden. Daarom komt zo'n onderzoek misschien niet in aanmerking voor de originaliteitsprijs. Het kan wel uitmonden in een degelijk verslag.

In welke klas (schooltype, leerjaar) zit je?
In vwo 5/6 zou je ook kunnen denken aan het verband tussen geluidssnelheid en luchttemperatuur of Fourier-analyse van tonen met een meetcomputer. Of, origineler, aan wolfstonen of Chladni-patronen, zie wikipedia. Of de effectiviteit van 'noise cancelling' hoofdtelefoon.
Groet, Jaap
Hanne op 18 december 2022 om 13:34
Hoi Jaap, ik zit inderdaad in de vijfde klas van het VWO. Dat experiment over het verband tussen de geluidssnelheid en luchttemperatuur klinkt interessant, maar is dat ook uitvoerbaar op een middelbare school? En is dat ook uitgebreid genoeg voor een verslag. Bij zo'n verslag moet je denken aan rond de 20/30 pagina's.
Jaap op 18 december 2022 om 14:37
Dag Hanne,
Metingen aan het verband tussen de geluidssnelheid en luchttemperatuur lijken me uitvoerbaar op een middelbare school, afhankelijk van de spullen en apparatuur die de school beschikbaar heeft of kan aanschaffen. Voor de geluidssnelheid kun je verschillende meetmethoden gebruiken: ruim baan voor je vindingrijkheid. En je moet kunnen meten bij voldoende variatie in luchttemperatuur. De gymzaal sterk verwarmen of afkoelen kan lastig zijn, dus verzin een list.

Je docent is de aangewezen persoon om je te zeggen wat uitgebreid genoeg is. Een verslag van 25 pagina's: is dit een criterium dat houvast biedt? Je docent snapt heus wel dat een chatbot zoals ChatGPT in een paar tellen veel tekst produceert. Met grooooote diagrammen vul je veel papier, maar heeft dat ook veel toegevoegde waarde? Als begeleider van profielwerkstukken in vwo 6 stelde ik een maximum van 15 pagina's. Dat is voor twee leerlingen samen, elk 60-80 uur werk, exclusief tabellen en diagrammen. Als jarenlang werk van een dozijn wetenschappers wordt gepubliceerd in een artikel van 4-8 pagina's, is dat eerder normaal dan afwijkend.

Bedenk eens welke criteria jij als docent zou hanteren: planmatige aanpak, balans tussen metingen en theorie, wijze waarop meetresultaten worden verwerkt, consistentie, vindingrijkheid, opbouw van het verslag, is-het-eigen-werk? Wat zegt je docent van jouw criteria? Welke docent wil nou 30 pagina's lezen van 15 tweetallen?
Bij mij kun je een 10 halen met een verslag van 1 pagina.
Of een 1 met een verslag van 10 pagina's, bij voorbeeld.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)