Temperatuur als functie van tijd
Paul van Dijck stelde deze vraag op 14 december 2022 om 09:02. Op youtube gezien dat tijd relatief wordt in een zwaartekracht veld. Dichtbij een grote massa verloopt tijd langzamer.
Is het ook zo? dat temperatuur ook relatief wordt in dezelfde omstandigheden hier? Temperatuur is eigenlijk trilling per tijdseenheid.
Reacties
Temperatuur is een maat voor de kinetische energie van deeltjes: vooral hun vliegen (in gas), bewegen (in vloeistof) of trillen (in vaste stof).
Trillingen per seconde noemen we een periode en heeft niets met temperatuur te maken. Daardoor kan wel iets gaan trillen, maar de ene stof meer dan de ander hoewel ze dezelfde temperatuur hebben. Er is niks relatiefs aan temperatuur.
>met een bepaalde temperatuur (trilling per tijdseenheid)
Dat is dus onzin. Iets kan best trillen en een trillingstijd hebben. Je hart klopt ook met bepaald tempo.
Dat heeft met temperatuur niks te maken.
Relativiteit is ook relatief. Als de klok langzamer loopt (zoals onder invloed van zwaartekracht) dan lopen alle processen ook langzamer: je hartslag past zich ook aan. Erger nog: iemand die onder grotere zwaartekracht staat heeft een trager lopende tijd, zijn horloge loopt evenveel trager, zijn hartslag is het ook. Hij zal zelfs beweren dat er niets is veranderd. En dat is voor hem ook zo.
Iemand op een plek met minder zwaartekracht zal ook een horloge en hartslag hebben en denken dat bij hem alles normaal is en bij die persoon onder grote zwaartekracht alles trager gaat.
Ieder heeft zijn eigen werkelijkheid.
Dus als een metaal met een bepaalde temperatuur moleculen heeft die bijv. 1000 x per seconde trillen, dan doen ze dat ook op een andere plek met meer zwaartekracht. Want de tijd lijkt wel trager te gaan maar het trillingen doen dat ook. Zodat er nog steeds 1000 x in een seconde-bij-grote-zwaartekracht zitten. De temperatuur is onveranderd.
Je merkt juist wel een verschil tussen die twee hoogtes vanaf de aarde.
> Je merkt juist wel een verschil tussen die twee hoogtes vanaf de aarde.
Zoek de oorzaak daarvoor beter in de meteorologie. Dat heeft niks met relativiteit te maken.
Je kunt natuurlijk afstanden meten. Alleen op een bepaalde afstand van een klont massa heerst een zwaartekrachtveld. Dat bepaalt het tempo van tik-tik-tik-tik van de klok. Dat klinkt hetzelfde op elke hoogte volgens de personen op die hoogte.
Alleen iemand die hoger staat denkt de klok beneden tik---tik---tik---tik te doen en dus te langzaam te lopen. Maar op beide hoogten lopen alle processen even snel - volgens de daar tikkende klok.