Welke hoek valt een kraan om

Thomas stelde deze vraag op 07 december 2022 om 14:57.

Op school ben ik bezig met een project over containerkranen (straddle carriers). Hierin is ook een deel over het evenwicht van deze carrier en bij welke hoek deze zou omvallen. Ik heb de volgende gegevens:
Hoogte 12,5 meter
Zwaartepunt is een container die 23 ton weegt en hangt op 8,5 meter
Breedte kraan bedraagd 4,8 meter

Zelf dacht ik eraan om het centrum van de massa te pakken en dan te kijken bij welke verschuiving deze uit een stabiele range valt maar hoop graag dat er mensen zijn die meer verstand van deze zaken hebben en licht op deze zaak kunnen schijnen.

Reacties

Theo de Klerk op 07 december 2022 om 15:14
Omvallen is hetzelfde als "beginnen te draaien". Bij een kraan zijn er altijd minstens 2 krachten aan het werk:
  • de kracht waarmee de kraan op de grond vastgezet staat. Dat kan met grote schoeven zijn maar ook puur door het eigen gewicht of soms door uitstaande poten.
  • de kracht van de opgetrokken lading. Dat is de kracht die de kraan wil doen kantelen.
De kraan blijft staan zolang het "(kracht)moment" van zijn bevestiging of gewicht groter is dan het moment dat de lading uitoefent.
Het (kracht)moment wordt gedefinieerd als M = loodrechte afstand tot draaipunt (="arm")  x gewicht (of bevestigingskracht). Als door die kracht een rotatie met de klok mee wordt veroorzaakt wordt de waarde positief genomen, anders negatief.
Het draaipunt laat zich vaak intuitief wel bepalen: de kraanvoet het dichtst bij de lading.
Dus reken eens uit wat het moment van de kraan is. En stel die waarde gelijk aan het moment van de lading (gewicht x afstand). De afstand ("arm") weet je, dus daaruit kun je het maximum gewicht bepalen. Iets meer gewicht doet de kraan kantelen.


Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft veertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)