Trampoline en Energie

Alex stelde deze vraag op 05 november 2022 om 01:40.

 Beste

Ik heb een specifieke vraag bij dit probleem (zie bijlage). Het stelt dat de Zwaartekrachtsenergie gelinkt is aan lijn 2 (en dat het dus de vorm van een parabool heeft).

Hoe kan dit het geval zijn? De zwaartekrachtsconstante en de massa van de persoon blijven nagenoeg gelijk. Hoe kan de lijn dan varieren? Zou het geen rechte lijn moeten zijn?


Reacties

Jan van de Velde op 05 november 2022 om 10:13
dag Alex

zwaarteKRACHT is inderdaad alleen een kwestie van massa en valversnelling (noem dat laatste geen zwaartekrachtconstante**, da's weer wat anders) en dat zou dan inderdaad gewoon een horizontale rechte geven.

Maar voor zwaartekrachtsENERGIE is er nòg een factor: hoogte. 
Laat een baksteen op je tenen vallen, van 1 cm hoogte of van 1 m hoogte, dat maakt een behoorlijk verschil in de snelheid (en dus bewegingsenergie) die de baksteen kan halen. conclusie: op 1 m heeft de baksteen meer hoogte-energie (= zwaartekrachtenergie =  zwaarte-energie) dan op 1 cm. 

Ten slotte komt dan  de wet van behoud van energie om de hoek kijken: al vallende wordt die hoogte-energie minder en minder, en de bewegingsenergie dus meer en meer.
Ez + Ek = constant 

In het plaatje hierboven komt er nog een factor bij: veerenergie van die elastieken.
Zo geldt op elk punt in dat diagram Ez + Ek + Ev = constant 

Groet, Jan

** de valversnelling g, die we in berekeningen meestal als 9,81 m/s² of afgerond 10 m/s² pakken is helemaal niet zo constant: die hangt af van je plaats op het aardoppervlak (op de evenaar tot 9,78 en op de polen tot 9,83 m/s²) En ook van je hoogte: op 2500 km boven het aardoppervlak is de valversnelling maar ongeveer 5 m/s² meer. Op het maanoppervlak ongeveer 1,6 m/s².  Enzovoort. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)