Zeespiegelstijging

Rien stelde deze vraag op 04 november 2022 om 13:45.

 Als al het ijs van de wereld, dat zich boven de zeespiegel bevindt, smelt. Hoeveel liter water levert dat op. En als ik deze hoeveelheid deelt door het huidige wateroppervlak van zeeen en oceanen, hoeveel cm stijgt dat dan.

Reacties

Theo de Klerk op 04 november 2022 om 14:18

Dichtheid ijs = 0,9 gr/cm3, water = 1,0 g/cm3 - ijs drijft dus op water en 9/10 ervan is onder water omdat dat volume water wegdrukt dat een opwaartse kracht geeft om 10/10 ijs omhoog te duwen.

Als alle ijs smelt, dan stijgt het wateroppervlakte niet. Het ijs wordt "compacter" water en neemt dan net zoveel ruimte in als de 9/10 deel dat als ijs onder water zat. 
Het is wat anders als ijs op land smelt en aan het water in zee wordt toegevoegd, zoals bij de zuidpool. Dan komt er water bij en stijgt de zeespiegel.

Zoek eens op hoeveel m3 water op aarde is, hoeveel er door ijs bijkomt en kijk dan eens hoeveel hoger de zeespiegel wordt (want lengte x breedte zal niet veranderen).

Jaap op 04 november 2022 om 14:31
Dag Rien,
Aangaande de tweede vraag vermeldt wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeespiegelstijging
'Door het afsmelten van landijs komt er meer water in de oceanen; al het ijs op Groenland verdeeld over de oceanen zou bijvoorbeeld goed zijn voor zeven meter water; een theoretische situatie waarbij al het ijs op Antarctica zou smelten, zou een stijging van 61 meter geven.'
Hierbij komt nog een stijging door het smelten van gletsjers elders.
De hierbij betrokken processen zijn ingewikkeld, nog niet volledig begrepen, behept met grote onzekerheid en spelen zich af op een tijdschaal van duizenden jaren.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft dertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)