Smeltwarmte van ijs bepalen

Dani stelde deze vraag op 21 september 2022 om 17:44.

Hallo. Hoe zou je de smeltwarmte van ijs moeten bepalen? Formules en materialen (die in een middelbare school beschikbaar zijn) wil ik graag weten. 

Groet 

Reacties

Jan van de Velde op 21 september 2022 om 17:58
dag Dani,

Een bekende hoeveelheid ijs van 0oC  laten smelten in lauw water van bekende temperatuur, en eindtemperatuur vaststellen. Doe dat in een zo goed mogelijk geïsoleerde beker (Gebruik bijv. een calorimeter/joulemeter) zodat je metingen niet verpest worden door warmte van buiten je meetsysteem.

Je zoekt de formule voor de verandering van de warmte-energie in een stof, want in je gesloten systeem geldt behoud van energie. Je hebt te maken met de begrippen warmtecapaciteit, soortelijke warmte, smeltwarmte.

Daarvoor pak je je natuurkundeboek, of een fatsoenlijke cursus. Een site als deze is niet zo handig om een compleet boekhoofdstuk te gaan schrijven.

een redelijke samenvatting vind je hier:
https://www.wetenschapsforum.nl/viewtopic.php?t=121459

als je dan verder gerichte vragen hebt (behalve "kan iemand het practicumvoorschrift even voor me opstellen") kom daar dan maar mee terug, dan gaan we samen met jou op zoek naar de antwoorden.

Groet, Jan
Sanne op 22 september 2022 om 10:17
Hallo, 
welke formules zou je dan moeten gebruiken. En je moet ook met de warmte die het bekerglas opneemt rekening houden. Gebruik je dan c(water) x m(water) x dT(water) = rs(ijs) x m(ijs)
Jan van de Velde op 22 september 2022 om 11:51

Sanne

 Gebruik je dan c(water) x m(water) x dT(water) = rs(ijs) x m(ijs)

 zoiets ja , maar de warmtecapaciteit van je joulemeter moet ook nog in die vergelijking. 

Als je zo werkt moet je heel goed nadenken dat je de zaken die warmte opnemen respectievelijk afstaan netjes bij elkaar aan één kant van het is-teken houdt, en dat je aan beide zijden werkt met absolute temperatuurveranderingen  (dus ook een afname is een plusgetal)

Groet, Jan

Sanne op 22 september 2022 om 12:13
Hoe zou je de warmtecapaciteit dan in de formule moeten invullen? Want die energie die het bekerglas opneemt, of afstaat ligt eraan of het bekerglas warmer of kouden dan de temperatuur van het water is.
Jaap op 22 september 2022 om 12:25
Dag Sanne,
• Hulp kan het best aansluiten bij de manier waarop je de proef hebt gedaan of gaat doen.
Als je de proef al hebt uitgevoerd: wat heb je precies gedaan, in welke volgorde, wat zijn je meetresultaten van massa, temperatuur enzovoort?
Als je de proef nog gaat uitvoeren: heb je een instructie wat je precies in welke volgorde moet doen? Kun je de instructie hier plaatsen als foto of bijlage?
Voorbeeld: voor je formule maakt het verschil of je ijs van 0 ºC hebt gebruikt (uit ijswater) of ijs van –18 ºC (uit de diepvriezer).
• Voor het bekerglas komt er cbg×mbg×ΔT bij in je formule, met cbg is de soortelijke warmte van het glas (zie Binas in de bovenbouw of vraag de juf). Die cbg×mbg heet de warmtecapaciteit van het bekerglas. Dat is hoeveel warmte het bekerglas opneemt of afstaat als de temperatuur van het glas 1 ºC verandert.
Als er in het begin alleen water in het bekerglas zat (geen ijs), is de begintemperatuur en de eindtemperatuur van het glas hetzelfde als van het water → ΔT van water en bekerglas is even groot.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)