boer en natuurkunde?

henriette stelde deze vraag op 19 september 2022 om 19:30.

wat heeft boer zijn met natuurkunde te maken? 

Reacties

Jan van de Velde op 19 september 2022 om 20:37
Dag Henriette,

Heel veel, en dan uiteraard allemaal in de praktisch toegepaste variant. Als je machines aan een trekker koppelt helpt het wel als je een idee hebt van kracht en moment, wat basisinzicht in elektrische, hydraulische en mechanische installaties is ook wel prettig, enz etc.

Hoeft allemaal niet van heel hoog niveau te zijn. Kwalitatief inzichtelijk kunnen redeneren (bijv: "als dit groter wordt wordt dat kleiner") of een ruwe schattende berekening op een bierviltje kunnen maken kan een hoop tijd, ellende of kosten schelen. Zelf was ik in een "vorig leven" glastuinder, achteraf terugkijkend moest ik elke dag wel minstens één keer mijn natuurkundige inzicht of kennis bovenhalen. 

Natuurlijk kan kun je ook zonder natuurkundig inzicht de agrarische wereld in. Maar ik heb het altijd toch verrekte nuttig gevonden, en mijn "handige oplossingen" werden destijds geregeld door collega's gekopieerd. 

Groet, Jan
Jaap op 19 september 2022 om 20:51
Dag henriette (of Henriëtte?),
Een boer of boerin wil een antwoord op praktische vragen, denk ik. Zoals…
• In de stal heb ik 80 melkkoeien. Op het dak leg ik 200 zonnepanelen. Leveren die genoeg elektriciteit om de stal te verlichten, voor de melkrobot en om de melk te koelen?
• Achter de boederij laat ik een windturbine van 80 meter hoog plaatsen. Hoeveel euro bespaar ik dan in een jaar op de elektriciteitsrekening?
• Als het in de volgende zomer weer zo weinig regent, ga ik water uit de grond oppompen om de maïs te beregenen. Hoeveel brandstof verbruikt de pomp op een dag?
• Hoe hoog moeten de nieuwe led-lampen boven de grond hangen om te zorgen dat de groente in de kas genoeg licht krijgt? Bij welke kleur licht groeit deze groente het best?
• Hoe dik moeten de buizen zijn om de gierkelder in een uur leeg te pompen?
Bij heel wat vragen gaat het om (de kosten van) energieverbruik en hoe sterk een apparaat moet zijn.
Een boer of boerin zal daar niet vaak natuurkundesommen over maken. Maar eerder letten op de gegevens van de fabrikant en de gebruiksaanwijzing.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)