De beweging van de aarde

B. de Wit stelde deze vraag op 16 augustus 2022 om 21:09.

Geachte heer of mevrouw,

De aarde draait om zijn as, dat zegt de theorie altans. Waneer men spreekt over de draaing van de aarde roept bij mij dat vragen op. 

Ten eerste: 
"Hoe kan de aarde draaien (welke vorm van aandrijving heeft deze) aangezien er in de ruimte geen materie en geen druk is? Of anders gezegd hoe kan de aarde zich bewegen, omdat er niks (geen materie) is waar tegen deze zich kan afzetten?"

Ten tweede: ben ik de oorsprong van de wet Van Buys Ballot aan het onderzoeken, en daarbij stuitte ik op de Slinger van Foucault, ook deze twee onderwerpen riepen bij mij vragen op:

1. Wat bewijst de Slinger van Foucault, aangezien (zoals ik het lees) dit slinger mechanisme is bedacht om de bewegende aarde te 'simuleren'. Deze wordt mechanisch aangedreven omdat deze anders door de wrijving stil komt te hangen. Wat bewijst dit (zelf) aangedreven meganischme precies en waarom wijst dat op de draaing van de aarde om haar as?

Alvast bedankt voor het door lezen!

Groeten B. de Wit

Reacties

Jan van de Velde op 16 augustus 2022 om 21:59

B. de Wit


Ten eerste: 
"Hoe kan de aarde draaien (welke vorm van aandrijving heeft deze) aangezien er in de ruimte geen materie en geen druk is? Of anders gezegd hoe kan de aarde zich bewegen, omdat er niks (geen materie) is waar tegen deze zich kan afzetten?"

 ..Dag B. de Wit,

Neem een gootsteen vol water en trek de stop eruit: ergens tijdens het weglopen van het water richting dat ene punt ga je een draaiing zien ontstaan. 

Toen de gaswolk waaruit ons zonnestelsel is ontstaan samentrok naar één punt (wat de de zon werd) gebeurde er iets dergelijks: alles ging draaien. Ook de planeten die ontstonden. Die draaien dus rond de zon, maar ook rond hun assen. En hun manen draaien weer rond die planeten. Toen is dus alles aan het draaien gebracht. 

Sindsdien is dat blijven draaien: zie de werking van de tol. Als je dat ding op gang hebt gebracht heb je ook geen kracht of afzet meer nodig om door te draaien. Wel wordt die draaiing mettertijd minder, dankzij wrijving. Zo ook met de Aarde. We draaien steeds langzamer. Het is vrij zeker dat anderhalf miljard jaar geleden een dag maar 18 uur duurde, en er zijn aanwijzingen om te vermoeden dat de aarde kort na haar ontstaan in 4-5 uur rond haar as draaide. Dat die draaiing maar haast onmerkbaar afneemt komt ook om precies de reden die je al noemt: er is maar weinig materie in de buurt om wrijving en dus snelheidsvermindering te veroorzaken. De belangrijkste rem is de maan: doordat die met haar zwaartekracht een getijdegolf rond de aarde trekt die wrijving ondervindt draaien we langzaam maar zeker trager, en zwieren we de maan beetje bij beetje verder het heelal in. 
Over een eeuw duurt een etmaal waarschijnlijk 1,8 milliseconden langer dan nu. 

Groet, Jan

Theo de Klerk op 16 augustus 2022 om 21:59
>"Hoe kan de aarde draaien (welke vorm van aandrijving heeft deze) aangezien er in de ruimte geen materie en geen druk is? Of anders gezegd hoe kan de aarde zich bewegen, omdat er niks (geen materie) is waar tegen deze zich kan afzetten?"

Een tol of willekeurig draaiend voorwerp kan ook draaien. Afzetten hoeft alleen maar als je vanuit stilstand wil gaan draaien (of vooruit bewegen). Eenmaal in beweging is er niets nodig. Lange tijd vond men dit gek: alles remde toch af en kwam tot stilstand? Tot Newton aantoonde dat dat afremmen kwam omdat er een kracht was die ipv versnellen nu vertraagde. De wrijvingskracht.

De aarde, zon, maan, Melkweg... het draait allemaal omdat het dat altijd al deed. Hooguit langzamer of sneller dan voorheen zoals een kunst-schaatser dat doet door de armen te strekken of in te trekken: de hoeveelheid draaiing (draaiimpuls) is een behouden grootheid.

>Wat bewijst de Slinger van Foucault, aangezien (zoals ik het lees) dit slinger mechanisme is bedacht om de bewegende aarde te 'simuleren'.
Er wordt niks gesimuleerd. Hooguit aangetoond. De slinger slingert in een vlak. Dat vlak is (ten op zichte van de sterren) stilstaand. De aarde draait. Het vlak doet dat niet maar voor ieder op aarde die wel meedraait geldt de relativiteit: als je zelf denkt stil te staan, dan draait het vlak. Kijk je objectief van buiten dan zie je dat jezelf draait (elke dag een rondje) terwijl het slingervlak dat niet doet.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Foucault-rotz.gif

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)