Warmtepomp

Rens stelde deze vraag op 19 juli 2022 om 10:06.
Dag, 

Ik heb 2 korte vragen betreffende een warmtepomp. 

Waarom wordt de vloeistof na het expansieventiel koud?

En warmt de vloeistof langzaam op als het door de verdamper stroomt, of werkt dit anders.

Mvg Rens

Reacties

Jan van de Velde op 19 juli 2022 om 10:36
dag Rens,

Rens

Waarom wordt de vloeistof na het expansieventiel koud?

 omdat die vloeistof daar begint met verdampen

Rens

warmt de vloeistof langzaam op als het door de verdamper stroomt, of werkt dit anders.

Omdat de druk in die verdamper nagenoeg constant is, zal het kookpunt van die vloeistof, en daarmee de temperatuur, ook overal in die verdamper nagenoeg gelijk zijn. 

Groet, Jan
Rens op 19 juli 2022 om 11:15
En de reden dat de vloeistof gaat verdampen is omdat de druk wordt verlaagd? Ik las namelijk ook iets over het 'Joule-Thomson-effect' 

Dus temperatuur koelvloeistof is in de gehele verdamper nagenoeg evenveel, heeft het dan zin om twee bronnen aan te sluiten op de verdamper? (lucht, bodem) 


 
Jaap op 19 juli 2022 om 12:04
Dag Rens,
Ja, er kan vloeistof verdampen doordat de druk afneemt.
In het expansieventiel daalt de druk van het medium. Bij dalende druk daalt het kookpunt (=temperatuur waarbij het medium kookt). Het kookpunt daalt tot onder de huidige temperatuur van het medium, zodat een deel van het medium verdampt ('flash') en de temperatuur van het gehele medium ietwat daalt.
Na het expansieventiel verdampt in de verdamper meer vloeistof bij gelijkblijvende temperatuur. In sommige installaties wil men vermijden dat resterende vloeistof teruggaat naar de compressor. Daartoe vindt 'superkoeling' plaats in de verdamper. Dit leidt tot een geringe temperatuurdaling.
Of het zin heeft om twee bronnen aan te sluiten op de verdamper, kan ik niet zeggen.
Groet, Jaap
Jan van de Velde op 19 juli 2022 om 12:43

Rens

Dus temperatuur koelvloeistof is in de gehele verdamper nagenoeg evenveel, heeft het dan zin om twee bronnen aan te sluiten op de verdamper? (lucht, bodem) 
 

 Ook als die temperatuur niet overal in de verdamper gelijk zou zijn vraag ik me af wat het voordeel kan zijn twee verschillende warmtebronnen tegelijkertijd aangesloten te hebben. 

Als je twee bronnen hebt kies je denk ik elk moment die bron die dàn het hoogste rendement oplevert, bijvoorbeeld bij vrieskoude lucht overschakelen op het bodemsysteem.  Maar verder lijkt me dat ook een dure (want dubbel uitgevoerde) optie qua investering

Groet, Jan


Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)