water en melk mengen
melle goethals stelde deze vraag op 03 juli 2022 om 01:15.Reacties
Aangezien melk voor het merendeel uit water bestaat zit je qua warmte opname wel goed om voor melk dezelfde waarden als voor water te nemen.
Het is natuurlijk geen water bij sterke verhitting. Zoals je uit ervaring weet gaat melk bij koken enorm uitzetten doordat de eiwit- en vetdeeltjes opgelost in water dan opzwellen en reuzenmoleculen vormen (zie https://www.delta.tudelft.nl/article/waarom-daarom-39). Maar bij de temperaturen die je noemt van 60-70 graden celsius speelt dat nog niet (zo veel).
Je kunt het probleem dus oplossen door de vergelijking op te lossen: (1 ml = 10-6 m3)
warmte-afgifte thee + glas = warmte-opname melk
Gegevens die je daarbij misschien mist (zoals je terecht opmerkt) is de warmtecapaciteit van het glas.
Als dit echter een puur glazen kop is (van alleen "gewoon" glas gemaakt) dan kun je in Wikipedia opzoeken dat de soortelijke warmte van glas ca 840 J/kgK is.
Dan is de formule (nog om te zetten naar SI eenheden en volumes in massa's)
afgestane warmte = opgenomen warmte
( 150 g x cw,glas + 200 ml x cw,water) (68,5 - 65,9) = 10 ml x cw,water (65,9 - Tbegin,melk)
Hierin is alles bekend behalve Tbegin,melk en die kun je dus berekenen.
Ik had nog wel een vraag over de uiteindelijke vergelijking, want u gebruikt voor de 200 ml water de cw van water, maar u gebruikt ook voor de 10 ml melk de cw van water. U heeft al aangegeven dat water een groot bestanddeel is van melk, maar mijn binas(tabellenboek) zegt dat de cw van melk 3,9x10³ is en van water 4,18x10³ dit kan wel een verschil veroorzaken in de uitkomst, maar heeft u de cwvan water met een rede voor de 10 ml melk gepakt of omdat water een groot bestanddeel is van melk en dus redelijk gelijk zijn?
Je kunt doen alsof dit een proefwerk is. Dan gebruik je de waarden die in Binas staan. Zo laat je zien dat je de som goed snapt en gebruik je wat beschikbaar is.
Water: dichtheid 0,9982 g/cm³ en soortelijke warmte 4,18 J/(g·K) zie tabel 11
Melk: dichtheid 1,03 g/cm³ en soortelijke warmte 3,9 J/(g·K) zie tabel 11
Gewoon glas: soortelijke warmte 0,8 J/(g·K) zie tabel 10A
Je mag ook rekenen met kg/m³ en J/(kg·K), maar zoals boven is met eenvoudiger getallen.
Groet, Jaap
Ik had geen BiNaS bij de hand en nam aan dat melk en water niet zoveel van elkaar zouden verschillen. Laat staan dat BiNaS er een waarde voor geeft. Maar het verschil is aanzienlijk genoeg. Dus indien bekend neem je de goede waarden - zoals je al suggereerde en Jaap ook stelt.