voerbal vissen

HWKM stelde deze vraag op 16 juni 2022 om 18:43.

 Hoe veel meter naar rechts komt een voerbal bij vissen als ik hem vlak boven het water laat vallen?
Waarbij de diepte van het water 2 meter is en de stroming 1 m/s.

Reacties

Theo de Klerk op 16 juni 2022 om 20:06
In theorie wordt alles wat in het water valt door het water meegetransporteerd. Dus blijkbaar met ca. 1 m/s (als er geen tegenkrachten zijn als een vishengelsnoer e.d.)
Jan van de Velde op 16 juni 2022 om 20:38
Dag HWKM,

Dan zul je toch eerst eens moeten meten hoe snel die voerbal zinkt in stilstaand water. Ik ben geen visser maar ik vermoed dat een voerbal niet zo heel veel zwaarder is dan een even grote "bal" water. In natuurkundetaal, de dichtheid van de bal zal niet veel groter zijn dan de dichtheid van water? En dan zinkt die bal niet snel....
Hoe langzamer die bal zinkt, hoe verder ze zijdelings meegesleurd zal worden door de stroom. 

En dan een volgend praktisch probleem: Als jij een rivier hebt die 2 m diep is, dan is de stroomsnelheid aan de oppervlakte een stuk groter dan boven de bodem.

We kunnen dus allerlei leuke berekeningen bedenken, maar het gedrag van die bal gaat er in de praktijk toch heel anders uitzien. Ik zou zeggen, hang zo'n bal in een paaseierennetje aan je hengel, drop hem aan een vrije lijn, en kijk even later waar hij terecht is gekomen ( de plek zoeken waar je lijn verticaal hangt als je het netje weer zou willen ophalen) .

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)