Een kop met warmtecapaciteit van 180 J/°C bevat 190g koffie met een temperatuur van 72,0°C. Je voegt 37g melk toe met een temperatuur van 6,0°C. Bepaal de eindtemperatuur van het geheel. De specifieke warmtecapaciteit van koffie en melk is 4186 J/kg.°C.
Kan iemand mij helpen bij deze vraag?
Reacties
Theo de Klerk
op
11 juni 2022 om 13:38
Da's een kwestie van energie (warmte) overdracht. De hetere stof daalt in temperatuur. Daarbij komt energie vrij ( = mcΔT + CΔT waarin c de soortelijke warmte van een vloeistof is, met C de warmtecapaciteit van de beker en ΔT de temperatuursdaling). Die wordt opgenomen door de koudere stof (= mcΔT en ΔT de temperatuursstijging).
En die twee zijn aan elkaar gelijk, De onbekende uit de vergelijking (hier de eindtemperatuur) kun je dan berekenen.
ik neem aan dat bij "koffie" het dagelijkse gebruik als "koffiedrank" wordt bedoeld en niet de (gemalen) koffie zelf. Voor dat soort koffie en melk, dat grotendeels uit water bestaat, kun je de soortelijke warmte van water gebruiken. Dan zit je er niet veel naast.
Jaap
op
11 juni 2022 om 17:27
Dag Stien, De hete kop en koffie staan warmte van 72,0 ºC af aan de koude melk van 6,0 ºC De gevraagde eindtemperatuur Teind is lager dan 72,0 ºC en hoger dan 6,0 ºC.
De hoeveelheid warmte die de hete kop en koffie afstaan, is Qaf=C·(Thoog–Tlaag)kop+c·m·(Thoog–Tlaag)koffie Qaf=180·(72,0–Teind)+4186·0,190·(72,0–Teind) [denk aan de juiste eenheid]
De hoeveelheid warmte die de koude melk opneemt, is Qop=c·m·(Thoog–Tlaag)melk=…
De hoeveelheid warmte die de hete kop en koffie afstaan, is even groot als de warmte die de koude melk opneemt → Qaf=Qop Als je dit stap voor stap uitwerkt, vind je de eindtemperatuur Teind. Groet, Jaap