Klopt het dat de v in dit geval gelijk is aan de I, stroomsterkte, dat komt uit mijn linkerhandregel en lijkt me logisch omdat er positieve deeltje komen uit een massaspectrometer?
Reacties
Theo de Klerk
op
05 juni 2022 om 10:08
Nee. Het zijn andere grootheden (in m/s en A). Bovendien geldt bij geladen deeltjes dat hun snelheid (waardoor een stroomsterkte van bewegende lading wordt veroorzaakt) loodrecht op het B veld staat en daarmee de lorentzkracht veroorzaakt.
Bewegende lading geeft wel een stroomsterkte maar is zelf geen stroomsterkte en zeker qua getal niet daaraan gelijk. Allereerst moeten de deeltjes positief geladen zijn (anders gaat de stroom de andere kant uit) maar er moeten ook bijna 6 x 1020 deeltjes met lading 1,6.10-19 C zijn om samen 1 A stroomsterkte te geven. En dat aantal moet dan ook nog in 1 s langs een positie bewegen (1A = 1 C/s)
Jaap
op
05 juni 2022 om 10:14
Dag Jan, De richting van de snelheid v van de ionen en de elektrische stroomsterkte I is in dit geval dezelfde, want de ionen in figuur 10.56 zijn positief geladen. Omdat je de linkerhandregel noemt, neem ik aan dat je hun richting bedoelt. We zeggen niet 'De v is gelijk aan de I'. Het zijn verschillende grootheden met verschillende eenheden. Groet, Jaap